Bursa a crescut cu 2,2%, implusionată de evoluţia acţiunilor BRD, OMV Petrom şi Banca Transilvania

Bursa a crescut cu 2,2% în prima parte a şedinţei, susţinută în principal de acţiunile BRD, OMV Petrom şi Banca Transilvania, care reprezintă aproape jumătate din indicele general BET-C, în timp ce un deal cu acţiuni Fondul Proprietatea a asigurat aproape 60% din lichiditate.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 12:16
Bursa a crescut cu 2,2%, implusionată de evoluţia acţiunilor BRD, OMV Petrom şi Banca Transilvania

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, fiind susţinută în principal de evoluţia acţiunilor care sunt în general lichide.

Totuşi, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 200.000 de lei înregistrau doar acţiuni emise de patru din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 2,1% peste nivelul de joi, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în creştere cu 1,65%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,33%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,27%, iar indicele BET-NG, care relectă evoluţia acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 2,14%.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută în principal de creşterile înregistrate de acţiunile OMV Petrom (2,21%), Transgaz (2,13%) şi Transelectrica (1,64%).

O creştere semnificativă au consemnat şi acţiunile BRD (BRD), care au urcat cu 4,77%, la 9,225 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 483.000 de lei.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,65%, la 1,415 lei, pe al doilea rulaj din piaţă, de 627.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare dublă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro). Aproape 60% din rulajul pieţei a fost asigurat de un deal cu 0,08% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare de 7,1 milioane lei.

Pe piaţa principală, titlurile Fondului au consemnat un rulaj de 1,7 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,599 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9%, susţinute de publicarea unor indicatori mai buni privind industria manufacturieră din zona euro pentru luna ianuarie. Investitorii aşteaptă şi publicarea unor date privind numărul total de angajaţi din economia SUA şi a industriei manufacturiere americane.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...