Bursa a crescut cu peste 2%, însă rulajul abia a depăşit 9 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 2,16%, în linie cu marile burse europene, după ce luni a atins cel mai redus nivel din acest an, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a depăşit 9 milioane lei.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 14:16
Bursa a crescut cu peste 2%, însă rulajul abia a depăşit 9 milioane lei

Piaţa a urcat cu peste 1% încă din primele minute şi, ulterior, a fluctuat uşor peste acest nivel. Chiar la închidere creşterea a depăşit 2%. Totuşi, majoritatea investitorilor au fost prudenţi la tranzacţionare, după ce bursa a atins luni cel mai redus nivel din acest an.

„Optimismul transmis de pieţele internaţionale se resimte şi pe plan local, iar bursa încearcă un rebound timid după şedinţele consecutive de scădere de zilele trecute. Corelaţia cu pieţele internaţionale continuă să fie strânsă în această perioadă, însă ceea ce atrage atenţia este lichiditatea care a scăzut substanţial. Faptul că volumele tranzacţionate nu mai sunt atât de ridicate ca în perioadele de scăderi ne arată că aceste creşteri sunt susţinute doar de o mică parte dintre jucătorii din piaţă, iar majoritate stau în expectativ”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,39% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,57%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,07%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare de peste două ori sub rulajul şedinţei precedente, de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro).

„Probabil dacă nu vor apărea turbulenţe majore pe plan extern vom vedea o continuare a creşterilor, chiar dacă evoluţia nu pare pentru moment să aibă o susţinere suficient de puternică. Totuşi, faptul că investitorii sunt ghidaţi de mişcările pieţelor externe cred că va conta mai mult, iar eventualele decalaje create vor fi recuperate rapid. Cert este că piaţa este caracterizată în momentul de faţă de o stare de teamă a investitorilor, iar ei sunt atenţi la orice ştire sau indicator care este este anunţat şi reacţionează de îndată în consecinţă”, a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea asu fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,8 milioane lei, şi au asigurat 43% din rulajul bursei. Preţul acestor acţiuni a crescut cu 1,84%, la 0,499 lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor, pentru 3,5 milioane lei, au fost transferate două pachete de titluri de stat cu scadenţă în iulie 2027.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 2,2 milioane lei, sumă cu mult peste rulajul de luni, de doar 252.000 de lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată de un deal cu aproape 1,5% din acţiunile firmei Ceramica Iaşi (CERE), în valoare de 2 milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 1,2 lei, cu 30,43% peste ultima cotaţie de luni. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au scăzut cu 2,17%, la 0,9 lei, pe un rulaj de doar 7.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,3%, datorită speranţelor investitorilor că liderii UE ar putea lua noi măsuri de combatere a crizei datoriilor de stat, la summit-ul de miercuri, precum şi datorită optimismului generat de informaţii privind creşterea investiţiilor Chinei în infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie România, în valoare de 984.381,41 lei, conform unui raport remis, miercuri,......
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...