Bursa a crescut foarte uşor, pe un rulaj care abia a ajuns la 6,6 milioane lei

Economica.net
01 11. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Piaţa a fost pe scădere uşoară încă din primele minute, iar variaţiile preţurilor au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse de acţiuni. Chiar pe finalul şedinţei, majoritatea indicilor bursieri au revenit foarte uşor peste nivelurile de miercuri.

Brokerii cred că o explicaţie pentru lichiditatea redusă poate fi oferită de faptul că majoritatea pieţelor din regiune au fost închise cu prilejul unei sărbători catolice, astfel că mulţi investitori au absentat de la tranzacţionare.

„Volumele erau mici şi înainte, iar dacă pieţele din regiune sunt închise se ajunge la o situaţie precum cea de astăzi. Străinii nici nu se mai sinchisesc că piaţa din România a fost deschisă”, a afirmat un broker.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era pe plus cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,13% mai jos faţă de ziua precedentă, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,2%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în stagnare.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de numai 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub rulajul de miercuri, de 18,7 milioane lei (4,1 milioane euro).

Acţiunile BRD au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,1 milioane de lei, din care 780.000 de lei au reprezentat valoarea unui deal. Titlurile băncii au fost urmate de titlurile Fondului Proprietatea, cu un rulaj aproape 1,2 milioane lei. Acţiunile BRD au scăzut cu 0,38%, la 7,8 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au încheiat în creştere cu 0,19%, la 0,541 lei.

Brokerii spun că evoluţia acţiunilor BRD nu a fost influenţată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigaţie în care apare şi numele directorului general adjunct al instituţiei de credit Claudiu Cercel.

„Evoluţia preţului acţiunilor BRD se încadrează în tendinţa generală a pieţei. În plus, acţiunile BRD erau deja pe scădere de vreo trei luni”, a afirmat un broker.

Banca a anunţat că activitatea sa nu este afectată de ancheta DIICOT şi că rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz.

DIICOT a audiat joi 100 de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora in Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Spre deosebire de segmentul de acţiuni, rulajul de pe piaţa destinată produselor structurate a continuat să fie ridicat, investitorii tranzacţionând derivate de 2,2 milioane lei. Suma reprezintă o treime din rulajul pieţei acţiunilor. Tranzacţiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape două ore după închiderea pieţei de acţiuni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat tranzacţii de 341.000 de lei, valoare cu o treime sub rulajul de miercuri, de 517.000 de lei.

Acţiunile firmei Bucur Obor (BUCU), care administrează centrul comercial cu acelaşi nume din capitală, au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 119.000 de lei. La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau în scădere cu 1,94%, la 3,04 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,4%, după publicarea unor date economice pozitive în SUA şi China, care au mărit speranţele că redresarea economiei mondiale continuă.