1EUR = 4.7249 RON | Bucureşti 30 º

News

Bursa a crescut foarte uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,16% în prima parte a şedinţei de luni, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste 80% din lichiditatea de doar 6,3 milioane lei.

22 apr, 2013 | Mediafax

Piaţa a variat foarte uşor încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie mici. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a stagnat, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,39% peste nivelul de vineri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut nesemnificativ sub închiderea şedinţei precedente. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,17%.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu numai 0,13%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro), sumă foarte apropiată de rulajul din prima parte a şedinţei de vineri, de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondul Proprietatea (5,2 milioane lei, din care un deal de 2,2 milioane lei).

Deal-ul a fost realizat la 0,66 lei, preţ similar celui de la închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 0,15%, la 0,661 lei. Titlurile s-au apropiat, astfel, din nou de maximul istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.
Cotaţia de la mijlocul şedinţei de luni este cu 2,07% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au avansat cu cel mult 1,7%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO