Bursa a crescut nesemnificativ, pe un rulaj care abia a ajuns la 6,6 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a crescut foarte uşor, cu 0,13%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că rulajul abia a ajuns la 6,6 milioane lei.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 14:25
Bursa a crescut nesemnificativ, pe un rulaj care abia a ajuns la 6,6 milioane lei

Piaţa a debutat pe scădere foarte uşoară, de 0,15%, iar după prima oră a revenit pe verde. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 11:15, moment când indicele general BET-C era cu numai 0,2% peste nivelul de miercuri. Apoi, în următoarele minute piaţa s-a întors la nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, operaţiunile cumulând numai 6,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro), valoare la jumătate sub rulajul zilei anterioare, de 13,8 milioane lei (3 milioane euro).

„Nesiguranţa şi incertitudinea încă sunt cuvinte de ordine pe piaţa de capital, deoarece măsurile luate până în prezent sunt menite să asigure revenirea economiilor mondiale, dar nu într-un termen atât de scurt pe cât speră investitorii. Dacă analizăm crizele economice trecute vom observa că revenirea nu se produce în acelaşi mod şi cu aceeaşi viteză ca şi corecţia iniţială, fiind un proces cu creşteri constante care se desfăşoară pe o perioadă îndelungata de timp. Investitorii aşteaptă să vadă o serie lungă de evoluţii pozitive ale burselor şi de rezultate economice favorabile înainte de a reintra în piaţă. Aceste două condiţii nefiind îndeplinite, este puţin probabil să vedem o creştere semnificativă a volumelor zilnice de tranzacţionare în următoarea perioadă”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, la fel ca indicele extins al Bursei, BET-XT. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a închis, de asemenea, în staţionare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,49%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1,6 milioane de lei şi, respectiv, de 1,3 milioane de lei. Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor OMV Petrom a fost asigurat de două deal-uri, de 1,5 milioane lei. Titlurile celor două companii au asigurat 44% din rulajul pieţei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile OMV Petrom a fost realizată la 0,4105 lei, preţ în creştere cu 0,12%, iar titlurile SIF Transilvania au crescut cu 1,32%, la 0,612 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au înregistrat al treilea rulaj, de un milion de lei, iar preţul a avansat cu 0,38%, la 0,528 lei.

„Este de aşteptat ca rezultatele financiare să aducă o îmbunătăţire a volumelor tranzacţionate doar cu condiţia ca acestea să depăşească estimările pieţei. O corecţie a bursei poate apărea ca urmare a unor rezultate financiare slabe ale companiilor, dar şi pe fondul unei evoluţii nefavorabile a burselor internaţionale”, a afirmat Niculae.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost transferate titluri de stat în valoare cumulată de 3,5 milioane lei (764.000 de euro), iar după închiderea pieţei au fost înregistrate în sistemul Bursei rezultatele ofertei de vânzare de obligaţiuni derulată de GDF Suez Energy România. Compania a atras de pe piaţa de capital 250 milioane lei (54,6 milioane euro) printr-o ofertă în care a vândut obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, cu o dobândă fixă de 7,4% pe an.

Pe segmentul destinat produselor structurate investitorii au tranzacţionat derivate de 1,3 milioane lei (290.000 de euro), aproape un sfert din rulajul de pe segmentul de acţiuni. Tranzacţiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape două ore după închiderea pieţei de acţiuni.

„Se observă o orientare a investitorilor către produse cu un grad de risc mai ridicat, dar cu potenţial de câştig mai mare, iar de aici ne putem da seama ce fel de investitori sunt acum prezenţi în piaţă”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 83.000 de lei, valoare cu 11% sub rulajul de miercuri, de 93.000 de lei.

Titlurile companiei de navigaţie fluvială Navrom (COVG) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 11.000 de lei, iar preţul a crescut cu 3,33%, la 3,1 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,7%, susţinute de publicarea unor date peste aşteptări privind evoluţia economiei Marii Britanii în al al treilea trimestru. Totodată, investitorii au reacţionat pozitiv şi la rezultatele peste aşteptări ale BASF, cel mai mare producător de chimicale din lume, şi ale companiei Unilever, precum şi la unele date privind economia SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...