Bursa a crescut pentru a cincea şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a încheiat a cincea şedinţă în creştere, cu 0,77%, într-o piaţă în care cele mai multe acţiuni au continuat să înregistreze rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvată din nou de titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - mar, 03 iul. 2012, 14:20
Bursa a crescut pentru a cincea şedinţă consecutiv

În ultimele cinci şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu aproape 7%.

Dacă luni piaţa a urcat în cel mai alert ritm din ultimele opt luni, şedinţa de marţi a fost una apatică, în care cotaţiile au avansat în prima parte a zilei cu peste 1%, însă apoi creşterile s-au limitat la 0,6%.

„Bursa romaneâscă reuşeşte de câteva zile să revină la viaţă, susţinută de optimismul generat pe bursele externe. Totuşi, perioada de vară cu lichiditate scăzută va persista şi în cazul multor companii cred că vom înregistra şi de acum încolo volume extrem de reduse de tranzacţionare. După corecţii mai abrupte, cele care au avut cel mai mult de câştigat în ultimele trei zile sunt acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea, iar o notă optimistă s-a resimţit pe majoritatea titlurilor tranzacţionate în ringul bursei”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la disputele din Parlament între PDL şi USL pentru schimbarea preşedinţilor Cameri Deputaţilor şi Senatului, astfel că bursa a continuat să urmeze linia pieţelor internaţionale.

„Luptele din scena politică precum şi inconsistenţa programului de privatizare sunt elemente care dezamăgesc şi îndepărtează investitorii străini de bursa românească, generând totodată neîncredere şi în rândul investitorilor autohtoni”, a afirmat brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,89%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,86% peste finalul sesiunii de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,84%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Bursa a lansat, marţi, un nou indice, BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS). BET-BK va putea fi folosit ca un indice de referinţă pentru fondurile mutuale active în România.

Componenţa indicelui BET-BK este foarte apropiată de cea a indicelui BET-XT. Indicele BET-BK cuprinde acţiunile celor cinci SIF-uri, ale OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS), Transelectrica (TEL), Biofarm (BIO), Bursa de Valori (BVB), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), Antibiotice (ATB), Alro (ALR), Electromagnetica (ELMA), Oltchim (OLT), SSIF Broker (BRK), Zentiva (SCD), Ropharma (RPH), Condmag (COMI), Compa (CMP), Oil Terminal (OIL) şi Dafora (DAFR).

După primele minute ale şedinţei, indicele BET-BK era în creştere cu 0,61%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 40% sub lichiditatea de marţi, de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 8,6 milioane lei, şi au asigurat 57% din rulajul pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost efectuat la 0,4805 lei, cu 0,63% peste nivelul de luni.

Exceptând acţiunile Fondului Proprietatea rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat doar titlurile SIF Transilvania (1,2 milioane lei), SIF Oltenia (995.000 de lei), SIF Banat-Crişana (696.000 de lei) şi Erste (691.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au cumulat doar 180.000 de lei, valoare cu 28% peste lichiditatea de luni, de 141.000 de lei.

Acţiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide de pe Rasdaq, cu operaţiuni de 62.000 de lei, iar preţul a crescut cu 2,7%, la 0,1331 lei.

„Bursele externe sunt mai încrezătoare în viitorul economic al finanţelor mondiale graţie ultimelor întâlniri ale reprezentaţilor ţărilor reprezentative , precum şi speranţelor legate de QE3 din SUA (un nou program de relaxare cantitativă lansat de banca centrală din SUA pentru achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară în vederea creşterii lichidităţii şi reducerii dobânzilor. Scopul final este de stimulare a economiei – n.r.). QE3 va avea puterea ca pe termen scurt să propulseze preţurile acţiunilor. Pe de altă parte, climatul intern rămâne în continuare pradă incertitudinii şi lipsei de predictibilitate”, a mai spus Chişu.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere cu până la 0,7%, îndreptându-se spre cel mai amplu avans de cinci şedinţe consecutive din acest an, datorită aşteptărilor pieţei ca băncile centrale din Europa şi China să relaxeze politica monetară pentru a stimula economia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...