Bursa a crescut uşor chiar pe finalul şedinţei, însă acţiunile Transgaz au închis pe roşu

Economica.net
13 12. 2013
bursa_de_valori_bucuresti__bvb__bursa_39122000_02632100

Piaţa a scăzut cu 2% în primele două zile ale săptămânii, pe fondul unor marcări de profituri, însă în următoarele două şedinţe a revenit uşor pe verde, avansând cu 0,62%. În şedinţa de vineri, bursa a fluctuat foarte uşor sub nivelul de vineri şi a revenit pe verde chiar în ultimele minute, indicele general al pieţei, BET-C, închizând ziua cu numai 0,46% peste şedinţa anterioară.

Raportat la nivelul de la finalul lunii noiembrie indicele BET-C este pe minus cu 0,63%, iar faţă de anul trecut este pe plus cu 17,7%.

„Corecţiile pe care le-am văzut în ultima perioadă au venit după multe luni de creşteri şi sunt sănătoase, trendul rămânând intact pentru moment. Mă aştept ca optimismul să revină odată cu sfârşitul de an, însă cred că volumele vor avea de suferit”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasează cu 0,63% peste nivelul din noiembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi acţiunilor Fondului Proprietatea, este în scădere cu 0,61%. Comparativ cu nivelurile din ultima şedinţă a anului trecut, BET este pe plus cu 22,25%, iar BET-FI cu 19,51%.

Indicele BET a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,37%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,16% peste ziua de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a crescut cu 0,73%, evoluţia fiind susţinută în principal de titlurile Fondului Proprietatea, care au urcat cu 2,16% chiar pe finalul zilei.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,34%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,11% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Transgaz au scăzut uşor încă de la deschiderea şedinţei, iar după primele şase minute de tranzacţionare au atins cel mai redus nivel al zilei, fiind transferate la un preţ cu 1,63% sub închiderea de joi. Ultimul transfer cu titlurile companiei de transport al gazelor naturale a fost realizat la 183 lei, cu 0,54% sub nivelul de joi.

„Preţul acţiunilor Transgaz se reaşează după plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea şi cred că se va stabiliza în jurul valorilor actuale. Pentru o perioadă scurtă cred că va mai exista presiune pe vânzare din partea celor care au participat în ofertă şi sunt dornici să marcheze un profit rapid de 5-6%. Cu toate acestea, acţiunea va fi mai puţin penalizată de către investitori datorită faptului că valoarea free-float-ului s-a mărit”, a afirmat traderul de la NBG Securities România.

Acţiunile Transgaz au urcat joi cu 3,43%, revenind după o corecţie de 6,56% înregistrată în precedentele cinci şedinţe, în urma anunţului Fondului Proprietatea privind intenţia de a vinde titluri Transgaz.

Fondul Proprietatea a anunţat, joi dimineaţă, că a ieşit din acţionariatul Transgaz, vânzând tot pachetul deţinut la companie, reprezentând aproape 15% din acţiuni. FP a încasat 303,5 milioane lei (68,2 milioane euro), vânzând titlurile la un preţ de 172 lei, cu 3,3% mai jos faţă de închiderea de miercuri şi, totodată, cu 9,66% sub cotaţia acţiunilor anterior anunţării posibilităţii de a vinde.

Transferurile cu acţiuni Transgaz au cumulat 21 milioane lei (din care cinci deal-uri de 5,7 milioane lei), sumă reprezentând aproape jumătate din lichiditatea pieţei, de 43,8 milioane lei. Deal-urile au fost realizate la preţuri cu 0,82% – 6,36% sub închiderea de joi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,8 milioane lei (9,8 milioane euro), cu 30% sub rulajul zilei anterioare, de 62,2 milioane lei (13,9 milioane euro).

Sistemul BVB arată pentru ziua de joi un rulaj de 365,3 milioane lei (82 milioane euro), însă din această sumă 303,5 milioane lei (68,2 milioane euro) reprezintă înregistrarea plasamentului privat prin care FP a vândut acţiunile Transgaz.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 13,4 milioane lei, iar preţul a crescut cu 2,16%, la 0,85 lei.

„Mă aştept la o presiune la vânzarea acţiunilor FP odată cu terminarea programului de răscumpărare, însă nu cred că vor fi scăderi accentuate datorită faptului că un nou program de răscumpărare este deja aprobat şi probabil va începe în primele luni ale anului 2014, imediat după anularea acţiunilor deja răscumparate”, a mai spus Păşălan.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 207.000 de lei, faţă de 346.000 de lei în şedinţa rpecedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,3%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est înregistrau o evoluţie mixtă.

Pieţele vest-europene au deschis indecis şedinţa de tranzacţionare de vineri, investitorii fiind precauţi înaintea şedinţei de săptămâna următoare a conducerii Rezervei Federale a SUA (Fed). Publicarea unor date economice bune din SUA au alimentat speculaţiile investitorilor că Fed va reduce mai devreme decât anticipau un program de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună.

Lichidităţile foarte mari introduse astfel în sistemul financiar au susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.