Bursa a crescut uşor după două zile de corecţii, iar deal-urile au salvat lichiditatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,65%, după ce în precedentele două zile a scăzut cu peste 2%, însă majoritatea investitorilor au adoptat poziţii de aşteptare, iar deal-urile cu acţiuni BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat jumătate din lichiditate.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 15:12
Bursa a crescut uşor după două zile de corecţii, iar deal-urile au salvat lichiditatea

„Piaţa se află într-o stare de consolidare în jurul valorilor actuale. Chiar dacă vom mai vedea mici corecţii, probabil, pe termen scurt evoluţia va fi laterală şi volumele nu vor fi foarte ridicate. Ne aflăm într-o perioadă de aşteptare a rezultatelor financiare, unde vom vedea exact la ce dividende ne putem aştepta de la companii. După publicarea rezultatelor mă aştept să mai vedem o reacţie pozitivă a pieţei”, a declarat pentru MEDIFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,44%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,61% peste ziua anterioară. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,69%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,8%.

Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,63%.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au crescut uşor, cu 0,3%, după ce marţi au coborât cu 2,7%, iar titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,25%, menţinându-se pe linia descendentă din ziua anterioară, când au consemnat un recul de aproape 3%. Corecţiile înregistrate marţi de cele două acţiuni au fost reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor. Taxa a fost aprobată marţi de Guvern.

„Taxele introduse de Guvern afectează într-o măsură destul de mare companiile Transelectrica şi Transgaz, iar scăderile de marţi au fost normale pe fondul publicării anunţului. Piaţa a reacţionat impulsiv, dar după rularea scenariilor şi estimarea impactului acestor taxe investitorii au început să includă în preţ estimările şi să echilibreze evoluţia preţului. În funcţie de informaţiile pe care le vom afla pe parcurs cu privire la această taxare vom vedea cât de mare va fi influenţa asupra rezultatelor companiilor”, a mai spus brokerul.

Recuperarea acţiunilor Transelectrica a venit pe un rulaj de 208.000 de lei, iar cu titlurile Transgaz au fost efectuate transferuri de 164.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare de peste două ori sub rulajul şedinţei precedente, de 38,6 milioane lei (8,9 milioane euro). Jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni BRD (5 milioane lei) şi cu titluri OMV Petrom (3 milioane lei).

Cele trei operaţiuni cu acţiunile BRD au fost realizate la preţul de 9,25 lei, cu 0,54% sub închiderea de marţi. Pe piaţa principală, titlurile băncii au stagnat la 9,3 lei, pe un rulaj de 156.000 de lei.

Deal-urile cu acţiuni OMV Petrom au fost efectuate la 0,46 lei, preţ cu 1,77% peste închiderea de marţi. Ultimul transfer de pe piaţa principală a fost realizat la 0,46 lei/acţiune.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 1,2 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,67%, la 0,597 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au fost oprite de la tranzacţionare înaintea deschiderii şedinţei, Bursa invocând necesitatea menţinerii unei pieţe ordonate şi asigurarea accesului egal investitorilor la informaţii care ar putea influenţa deciziile de investiţii.

Surse oficiale au declarat marţi seară pentru MEDIAFAX că este probabil ca Oltchim să intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal, iar o decizie finală va fi luată de Guvern. Premierul Victor Ponta a discutat, marţi seară, cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganain, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Oltchim va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 397.000 de lei, valoare cu 73% peste rulajul de marţi, de 229.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert, în aşteptarea votului din Camera Reprezentanţilor de la Washingon privind suspendarea limitei datoriei de stat a SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...