Bursa a crescut uşor, iar acţiunile Transelectrica au scăzut cu 5% în prima zi a ofertei secundare

Bursa de la Bucureşti a crescut miercuri cu 0,73%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care acţiunile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 5,04% apropiindu-se încet de preţul minim propus de stat în oferta prin care vrea să vândă 15% din titlurile companiei.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 15:10
Bursa a crescut uşor, iar acţiunile Transelectrica au scăzut cu 5% în prima zi a ofertei secundare

În urma publicării preţurilor din ofertă, unii investitori care aveau deja acţiuni Transelectrica au încercat să speculeze un profit şi au început să vândă o parte din titluri la un preţ peste minimul din ofertă, pentru ca apoi să cumpere la un preţ mai mic în cadrul ofertei.

 

Astfel, în primele patru minute de tranzacţionare acţiunile Transelectrica au coborât cu 1,5%, însă apoi scăderea s-a accentuat. Minimul zilei a fost atins cu puţin înainte de închiderea şedinţei, când acţiunile erau în scădere cu 5,63%, la 16,1 lei.

 

„Este foarte probabil ca scăderea cotaţiei acţiunilor Transelectrica să fie determinată de intervalul de preţ comunicat pentru oferta secundară de vânzare. Până spre finalul ofertei cred că sunt şanse ca preţul să se stabilizeze la palierul acesta de 16 lei, pentru că trebuie luat în considerare şi cum vor evolua subscrierile şi la ce preţ, lucru care va fi vizibil mai aproape de termenul limită”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

 

La închiderea şedinţei, acţiunile Transelectrica erau cotate la 16,2 lei, preţ în scădere cu 5,04%, însă, cu 8,72% peste preţul minim cerut de stat în oferta de vânzare, de 14,9 lei. Operaţiunile cu titlurile companiei au însumat 350.000 de lei.

 

Spre deosebire de acţiunile Transelectrica, majoritatea titlurilor de la BVB au fost pe creştere uşoară încă din primele minute, piaţa menţinându-se pe linia ascendentă din sesiunea anterioară.

 

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,4% peste nivelul de marţi.

 

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,97%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

 

Scăderea acţiunilor Transelectrica a influenţat vizibil evoluţia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

 

Investitorii au transferat în total acţiuni de 53,5 milioane lei (12,2 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul şedinţei anterioare, de 21,7 milioane lei (5 milioane euro).

 

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de % de trei deal-uri cu 0,24% din acţiunile BRD (18,1 milioane lei) şi operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (21,6 milioane lei).

 

Tranzacţiile negociate cu acţiunile BRD au fost realizate la 10,78 lei, preţ cu 1,51% peste nivelul de marţi, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 0,56%, la 10,56 lei. Transferurile de pe piaţa principală au cumulat 766.000 de lei.

 

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,05%, la 0,576 lei.

 

„De câteva şedinţe s-a putut observa că pe bursă sunt prezenţi mai mult jucătorii de talie mică, fapt ce a determinat şi o corelare mai slabă cu pieţele externe. Dintr-o dată volumele mari cu care ne obişnuisem s-au disipat, lăsând locul tranzacţiilor mici pe paliere de preţ destul de răsfirate. Probabil sunt necesari alţi catalizatori pentru a impulsiona bursa, catalizatori care se lasă aşteptaţi în momentul de faţă”, a mai spus brokerul.

 

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,1%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,7%. Bursele sunt pe crescut după ce banca centrală din SUA şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică şi a anunţat că majoritatea băncilor americane au trecut o nouă rundă de teste de stres.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
NVIDIA prezintă noua generație în Cloud Gaming
NVIDIA prezintă noua generație în Cloud Gaming
NVIDIA a anunțat platforma de cloud gaming de ultimă generație, care livrează gaming la calitate GeForce RTX 3080 pe ...
ANOFM va organiza în noiembrie 98 de programe de formare profesională
ANOFM va organiza în noiembrie 98 de programe de formare profesională
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va organiza, în luna noiembrie, la nivel naţional, 98 de ...
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un nou hipermarket online cu livrare rapidă a produselor alimentare proaspete pentru clienții ...