Bursa a crescut uşor, iar investitorii nu au reacţionat la decizia CC privind referendumul

Bursa a crescut uşor, cu 0,35%, într-o piaţă cu lichiditate în revenire uşoară şi în care investitorii nu au reacţionat vizibil la decizia Curţii Constituţionale (CC) potrivit căreia referendumul este valid din punct de vedere al organizării, fără a se îndeplini însă condiţia de cvorum.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 15:01
Bursa a crescut uşor, iar investitorii nu au reacţionat la decizia CC privind referendumul

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii reduse încă din primele minute, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Astfel, în primele minute indicele general BET-C a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%, pentru ca apoi să revină pe creştere foarte uşoară.

Cu puţin înainte de mijlocul şedinţei bursiere, Curtea Constituţională a decis că referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum, astfel că Băsescu urmează să-şi reia atribuţiile de şef al statului.

„Decizia Curţii Constituţionale a trecut parcă neobservată în piaţă, cum de altfel putem spune că tot scandalul politic din ultimele luni pare să nu fi avut vreun efect asupra preţurilor acţiunilor. Chiar dacă piaţa valutară a fost afectată din acest punct de vedere, cursul de schimb având fluctuaţii importante în ultimele săptămâni, bursa pare că a rămas imună, iar această situaţie cred că putem să o punem pe seama interesului scăzut al investitorilor locali, dar şi pe lichiditatea redusă”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

În cazul în care tensiunile politice vor continua, brokerul crede că preţurile acţiunilor ar putea rămâne impasibile la situaţia de pe plan intern, la fel cum a fost şi în ultimele aproape două luni.

„Totuşi, dacă într-un final lucrurile vor intra pe un făgaş normal, iar starea de tensiune se va disipa şi va determina creşterea încrederii investitorilor străini pentru piaţa noastră, cred că ne putem aştepta la o evoluţie pozitivă, atât în ceea ce priveşte preţurile acţiunilor, cât şi revenirea rulajelor”, a spus Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,38%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,61% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,53%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,11% peste închiderea de luni.

Acţiunile Oltchim au scăzut cu 4,27%, continuând să înregistreze o volatilitate ridicată. În precedentele trei şedinţe cotaţia a urcat cu 44%, recuperând corecţia de aproape 39% venită după anunţul privind privatizarea combinatului.

Operaţiunea implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La mijlocul şedinţei de marţi acţiunile combinatului erau cotate la 0,718 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 45 de operaţiuni, în valoare cumulată de aproape 37.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 59% peste rulajul de luni, de doar 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 11,1 milioane lei, şi au asigurat 54% din rulajul bursei. Preţul a crescut uşor, cu 0,75%, la 0,535 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 152.000 de lei, valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de luni, de 70.000 de lei.

Titlurile firmei Relee Mediaş (RELE) au consemnat primul rulaj din piaţă, de doar 34.000 de lei, deşi cu acestea a fost realizată doar o operaţiune. Transferul a fost realizat la 13,9 lei, preţ de cinci ori peste cotaţia precedentă, de 2,75 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, investitorii aşteptând cu optimism o serie de întâlniri bilaterale între liderii statelor din zona euro, care vor purta discuţii privind criza datoriilor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...