Bursa a crescut uşor, iar tranzacţiile cu obligaţiuni au depăşit rulajul cu acţiuni de 4 ori

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor şi joi, cu 0,37%, pentru a patra şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care tranzacţiile cu obligaţiuni au depăşit de peste patru ori valoarea operaţiunilor cu acţiuni.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 15:43
Bursa a crescut uşor, iar tranzacţiile cu obligaţiuni au depăşit rulajul cu acţiuni de 4 ori

Piaţa locală a crescut cumulat cu 2,32% în ultimele patru zile, de bursele vest-europene au intrat pe un trend uşor descendent începând cu şedinţa de marţi.

„Acţiunile de la BVB nu au mai crescut în acelaşi ritm atunci când indicii americani au depăşit în mai multe rânduri maximele ultimilor patru ani, dar nici nu au mai scăzut foarte puternic atunci când pieţele internaţionale au înregistrat corecţii mai importante. O explicatie pentru aceasta decorelare poate fi oferta secundară de la Transelectrica. O parte din investitori şi-au marcat din profiturile obţinute pe companiile care au evoluat bine în ultima perioadă, precum Fondul Proprietatea, Petrom, Transgaz, SIF-uri, şi au păstrat banii pentru a cumpăra Transelectrica la discount, la minimul ultimilor doi ani. Dacă preţul acţiunii Transelectrica va înregistra variaţii pozitive după intrarea acţiunilor din ofertă ar trebui să vedem un circuit invers, în care banii de pe Transelectrica se vor reorienta către alte companii. Acum, în piaţă par să fie activi investitorii care pariză pe această evoluţie”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,61%, însă titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,35% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 1,2%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat din nou în stagnare. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,7 milioane lei (6,8 milioane euro), valoare cu 60% peste rulajul şedinţei precedente, de 18,5 milioane lei (4,2 milioane euro). După închiderea pieţei, au fost înregistrate în sistemul BVB şi rezultatele ofertei publice prin care statul a vândut 15% din titlurile Transelectrica (TEL), astfel că lichiditatea de pe segmentul acţiunilor a urcat cu 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro), la 194,4 milioane lei (44,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 8,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,17%, la 0,589 lei.

Cu puţin înainte de închiderea şedinţei a fost realizat un deal cu 0,1% din acţiunile BRD (BRD), pentru aproape 4,5 milioane lei, la un preţ de 10,8 lei, cu 1,6% peste închiderea de miercuri. Pe piaţa principală, titlurile băncii au încheiat tot la 10,8 lei, pe un rulaj de 980.000 de lei.

Acţiunile FP şi BRD au asigurat, astfel, 57% din rulajul pieţei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor, au fost realizate 11 transferuri cu titluri de stat în valoare cumulată de 133 milioane lei (30,4 milioane euro). Astfel, lichiditatea de pe acest segment de piaţă a depăşit de peste patru ori rulajul pieţei acţiunilor.

„În acest caz, este posibil să avem de-a face cu nişte marcări la piaţă în contextul modificărilor recente de pe piata monetară şi al finalului de trimestru”, a mai spus Constantinescu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 270.000 de lei, valoare cu 39% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 444.000 de lei.

Titlurile firmei imobiliare Vidraru Curtea de Argeş (VIRU) s-au clasat pe prima poziţie în topul lichidităţii. Cu aceste acţiuni a fost realizată o singură tranzacţie, de 55.000 de lei, la preţul de 50 lei, similar cotaţiei precedente.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,7%, linia fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de până la 1,7%. Bursele urmau, astfel, linia pieţelor din SUA şi Asia, care au scăzut din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economice globale, reaprinse de datele oficiale din industrie publicate miercuri în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...