Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, însă pe o lichiditate redusă

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor în prima parte a şedinţei, contrar corecţiilor de pe bursele externe, însă prudenţa celor mai mulţi investitori pentru tranzacţionare a limitat lichiditatea la 6,3 milioane lei.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 10:45
Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, însă pe o lichiditate redusă

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua în creştere uşoară, piaţa revenind, astfel, după şase şedinţe consecutive de corecţii, în care indicele general al pieţei, BET-C, a coborât cu 11,51%.

După primele 50 de minute de tranzacţionare, piaţa a atins punctul maxim de creştere al primei părţi a şedinţei, plasându-se cu aproape 1% peste nivelul de miercuri. Apoi, indicii s-au întors aproape de nivelurile de la finalul şedinţei precedente.

Astfel, la ora 13:15 primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate menţineau indicele BET la acelaşi nivel cu cel de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,87%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,19%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,16%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au coborât cu 2% sau 0,55 lei în ziua ex-dividend şi au ajuns la preţul de 26,95 lei. Totuşi, valoarea cu care au scăzut titlurile este de aproape patru ori mai redusă decât dividendul brut pe care Bursa îl va acorda, de 2,1417 lei/acţiune.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare cu 46% mai redusă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

Lichiditatea pieţei a fost acoperită în proporţie de 38% de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea, de 2,4 milioane lei. Acţiunile FP au avansat cu 1,53%, la 0,4965 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%. Pieţele sunt la a patra zi consecutivă de scădere, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia din Grecia şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...