Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Economica.net
31 07. 2013
bvb_28641100

Investitorii nu au reacţionat la declaraţiile reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional cu privire la noul acord cu România şi nici la îmbunătăţirea prognozei de creştere economică a României de către FMI, la 2% pentru acest an.

Astfel, piaţa a evoluat în aceeaşi notă caracteristică şedinţelor anterioare, cu fluctuaţii reduse şi volume de tranzacţionare mici. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), valoare de peste două ori sub lichiditatea de marţi, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro).

Peste două treimi din rulajul pieţei a fost asigurat de operaţiuni cu acţiunile băncii austriece Erste (EBS), în valoare de 3,7 milioane lei. Preţul acestor titluri a urmat evoluţia de la Viena şi a crescut cu 1,52%, la 100 lei, revenind după scăderea uşoară de marţi.

La ora 13:15, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,22% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat nesemnificativ, cu 0,14%.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,41% peste şedinţa precedentă, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat, pentru 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele de la Frankfurt şi Paris erau în stagnare, iar bursa de la Londra era în creştere cu 0,5%. Investitorii sunt prudenţi înainte de anunţarea datelor privind evoluţia PIB-ului în SUA şi de cea mai recentă decizie a băncii centrale a SUA privind politica monetară, analiştii anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 0,25%.