Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni FP

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,77% în prima parte a şedinţei de luni, într-o piaţă liniştită şi unde două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat trei sferturi din lichiditatea de doar 9,4 milioane lei.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 12:02
Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni FP

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în imediata apropiere a nivelului de la închiderea şedinţei anterioare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu doar 0,33%.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, înregistra cea mai vizibilă variaţie dintre indici, avansând cu 2,15%. Evoluţia a fost susţinută în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 14,78%, la 0,0497 lei.

Cel mai probabil, evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare a continuat să fie determinată de un interviu acordat săptămâna trecută Bloomberg de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

În urma interviului, acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat în trei zile cu peste 27%, pentru ca apoi în şedinţa de vineri să înregistreze un recul uşor, de 2%.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare din prima parte a zilei de luni a venit pe al cincilea rulaj din piaţă, de 163.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate 158 de transferuri.

Tranzacţiile cu acţiuni realizate în prima parte a şedinţei au cumulat 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste cea din perioada similară a sesiunii anterioare, de doar 3,5 milioane lei (796.000 de euro).

Trei sferturi din lichiditatea de luni a fost asigurată de două deal-uri cu 0,08% din titlurile Fondului Proprietatea, în valoare de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Deal-urile au fost realizate la preţul de 0,595 lei, cu 1,28% peste închiderea de vineri, iar pe piaţa principală, cotaţia acestor titluri a crescut cu 0,34%, la 0,5895 lei. Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat al treilea rulaj, de doar 209.000 de lei.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 730.000 de lei şi, respectiv, de 348.000 de lei. Preţul acţiunilor Băncii Transilvania a scăzut cu 0,28%, la 1,42 lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au coborât cu 0,38%, la 1,305 lei.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut cu 1,17%, la 21,2 lei, pe un rulaj de doar 91.000 de lei.

Bursa a prezentat înaintea deschiderii şedinţei rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut. Profitul net preliminat a scăzut cu 47%, la aproape 9 milioane lei (2 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 19,5%, la 17,5 milioane lei (3,9 milioane euro), în principal din cauza reducerii tranzacţiilor realizate de investitori.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene avansau cu până la 0,6%, revenind după scăderile uşoare înregistrate la deschidere.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...