Bursa a crescut uşor, însă lichiditatea a continuat să fie redusă

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor vineri, cu 0,91%, şi a reuşit să avanseze în această săptămână cu 0,94%, însă incertitudinile de pe pieţele externe i-au determinat pe investitori să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că lichiditatea zilnică a scăzut vizibil.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 15:12
Bursa a crescut uşor, însă lichiditatea a continuat să fie redusă

Indicele general al pieţei, BET-C, a reuşit să avanseze deşi a crescut doar în două din ultimele cinci şedinţe şi în primele două zile ale săptămânii a atins nivelurile de la finalul anului trecut. Comparativ cu nivelul de la finalul lunii aprilie indicele general este cu 11,6% mai jos, iar faţă de sfârştitul anului trecut pe plus cu doar 0,97%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în luna mai cu 12,2%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 17,8%. Cei doi indici încă mai sunt pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 7,75% (BET) şi, respectiv, 3,66% (BET-FI). Corecţiile din mai au fost influenţate atet de evoluţia pieţelor internaţionale, cât şi de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB.

Incertitudinile de pe pieţele internaţionale privind situaţia Greciei şi temerile privind ieşirea acesteia din zona euro au continuat să afecteze şi în această săptămână piaţa locală şi i-au determinat pe majoritatea investitorilor să adopte poziţii de aşteptare. Astfel, lichiditatea bursei a scăzut vizibil în această săptămână.

„Aşa cum ne aşteptam după ce a trecut perioada datelor de înregistrare pentru dividende, interesul investitorilor pentru piaţă a scăzut foarte mult. Este greu în acest context european să se găsească o motivaţie puternică pentru a deschide poziţii semnificative în România. Volumele fiind mici, câteodată avem impresia că mişcările sunt haotice, în special din cauza investitorilor mici care pot influenţa foarte uşor cotaţiile după cum doresc. În general, astfel de moment de stagnare nu aduc evoluţii positive pentru viitorul apropiat. Cred că această stare se va prelungi până când se va ajunge la un deznodământ în cazul Greciei, ceea ce înseamnă undeva sfârşitul lunii iunie”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,28% peste nivelul de joi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut foarte uşor, cu 0,17%, influenţat de corecţiile uşoare înregistrate de preţurile a patru dintre cele cinci SIF-uri, de 0,38% – 1,69%. Titlurile SIF Moldova ai stangat, iar acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,51%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri de 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 28% sub rulajul de joi, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro).

„Apatia este cuvântul de ordine pe piaţă. Clienţii nu mai sunt intersaţi să cumpere având în vedere pericolele care planează asupra Europei. Sunt mai reticenţi şi aşteaptă. Vânzători nu prea sunt pentru că cei mari deja au marcat de săptămâni. Ca atare avem o piaţă blocată din punct de vedere al lichidităţii. Americanii au o vorbă, «Sell in may and go away!» (Vinde în mai şi pleacă! – n.r.). Până acum se pare că au dreptate. Evoluţiile recente din Europa, dar şi cele de la noi, au domolit cumpărătorii. Acum se pare că se aşteaptă zvonuri, ştiri, orice, pentru ca piaţa să poată iar răbufni”, a afirmat directorul de operaţiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 2,1 milioane lei şi, respectiv, de 1 milion de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%, la 0,49 lei, iar acîiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,38%, la 1,035 lei.

Cu puţin înainte de închidere au fost realizate două deal-uri cu 0,29% din acţiunile Transelectrica, pentru 2,3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 11,25 lei, cu 9,35% sub ultima cotaţie de joi. Pe piaţa principală, preţul a crescut cu 0,32%, la 12,45 lei, pe un rulaj de 523.000 de lei.

„Evoluţia pieţei va depinde foarte mult de deciziile politice din zona euro. Atunci când Grecia va avea un guvern şi o direcţie stabilă vom putea avea şi noi un trend mai clar. Până atunci vom avea parte de apatie generală şi punctual vom vedea evoluţii semnificative pentru anumite companii care vor avea evenimente importante”, a spus brokerul de la Alpha Finance.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra cobora cu 0,2%. Bursele de la Paris şi Frankfurt au pierdut câştigurile uşoare, după informaţiile potrivit cărora Catalonia, cea mai bogată regiune autonomă a Spaniei, are nevoie de sprijin financiar din partea guvernului de la Madrid.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...