Bursa a crescut uşor, investitorii vizând cu precădere acţiunile lichide

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,24%, într-o piaţă unde atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe acţiunile de regulă lichide, dar lichiditatea nu a reuşit să depăşească 24 milioane lei.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 14:29
Bursa a crescut uşor, investitorii vizând cu precădere acţiunile lichide

Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere, însă investitori au vizat doar câteva acţiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare aproape dublă, totuşi, faţă de rulajul de luni, de numai 13,2 milioane lei (3 milioane euro). Peste 20% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de deal-uri cu titluri Transgaz (3,4 milioane lei), SIF Moldova (887.000 de lei) şi OMV Petrom (848.000 de lei).

„Peste tot au scăzut foarte mult volumele, cam pe toate pieţele din regiune. La Transgaz se mai ia puţin profit după oferta secundară de vânzare. În perioada următoare cred că pieţele vor fi destul de volatile, iar volumele vor rămâne destul de mici. Este posibil să vedem şi o corecţie, deoarece cred că politicile de stimulare a economiei japoneze derulate în ultima perioadă sunt un «game changer» şi nu cred să ştie cineva ce se poate întâmpla şi care vor fi consecinţele unei politici atât de agresive de quantitative easing (politică monetară de stimulare a economiei – n.r.)”, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în creştere cu doar 0,17%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,39%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu numai 0,14% şi, respectiv, cu 0,63%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, precum şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile Transgaz (TGN) şi titlurile Erste au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 4,1 milioane lei (din care trei deal-uri de 3,4 milioane lei) şi, respectiv, de 3,9 milioane lei. Preţul titlurilor Transgaz a crescut cu 1,12%, la 208,3 lei, iar acţiunile Erste au urcat cu 2,53%, la 109,6 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 3,4 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,657 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au continuat să înregistreze cel mai mare rulaj dintre SIF-uri, de 3,1 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,89%, la 0,565 lei.

„Acţiunea SIF Transilvania este destul de lichidă, de fapt cea mai lichidă, plus că acolo sunt şi flow-uri mai speculative. Totuşi, nu găsesc o explicaţie logică de ce nu s-au ajustat ex-dividend (după trecerea datei de înregistrare pentru dividende, când de regulă preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului – n.r.). Probabil vom afla la un moment dat de ce se cumpără aşa, dar atunci nu prea va mai conta”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,5 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de 152.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv autoritatea CITR, lichidatorul numit de Tribunalul București pentru a......
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...