Bursa a crescut uşor la deschidere, pe un rulaj salvat din nou de acţiunile FP şi SIF Transilvania

Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere cu 0,32%, în linie cu bursele internaţionale, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) au salvat din nou lichiditatea.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 08:54
Bursa a crescut uşor la deschidere, pe un rulaj salvat din nou de acţiunile FP şi SIF Transilvania

În primele 15 minute de tranzacţionare au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise doar de 20 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile au cumulat 564.000 de lei (124.000 de euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul de la debutul şedinţei de vineri, de numai 200.000 lei (43.000 euro).

Aproape 79% din lichiditatea de luni a fost asigurată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (307.000 de lei) şi SIF Transilvania (138.000 de lei). Titlurile Fondului Proprietatea au debutat în creştere cu 0,47%, la 0,537 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avansat cu 1,51%, la 0,604 lei.

După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,71% peste închiderea de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,58%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,4% peste şedinţa precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,15%.

Marile burse europene au debutat în creştere cu până la 1%, în linie cu pieţele din SUA şi Asia şi susţinute de optimismul investitorilor determinat de progresele din week-end în negocierile fiscale din Statele Unite cu privire la evitarea intrării în vigoare a „vârfului fiscal”, un plan de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...