Bursa a crescut uşor, pe cel mai redus rulaj din ultimele două luni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,25%, într-o piaţă unde foarte puţini investitori au fost prezenţi la tranzacţionare şi lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni, în condiţiile în care bursele europene au fost închise în continuare cu prilejul Paştelui catolic.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 14:16
Bursa a crescut uşor, pe cel mai redus rulaj din ultimele două luni

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute, în prima parte a zilei tranzacţiile fiind sporadice, iar rulajele extrem de reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Piaţa s-a mai animat uşor în a doua parte a zilei, pe fondul unor ordine ceva mai mari de cumpărare şi cu preţuri în creştere uşoară, plasate în special pe acţiunile Fondului Proprietatea şi pe ale câtorva dintre SIF-uri.

Rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de un sfert dintre companiile listate.

„În condiţiile în care pieţele europene au fost închise datorită sărbătoririi Paştelui catolic, titlurile de la BVB au avut evoluţii fără noimă, variaţiile preţurilor datorându-se mai mult necesităţii executării unor ordine mai mari. Mai exact, faptul că acţiunile s-au confruntat cu o lipsă acută de lichiditate, ordinele din piaţă au găsit cu greu contraparte. În aceste condiţii, evoluţia per total a pieţei a fost fără niciun sens, preţurile tuturor acţiunilor au variat pe tot parcursul zilei în funcţie de presiunea exercitată punctual într-un moment al zilei. Chiar dacă închiderea a fost într-un ton mai optimist faţă de restul şedintei, nu cred că putem lua în considerare ziua de astăzi în anticiparea evoluţiei săptămânale”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, erau în stagnare.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,22% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat ziua în stagnare, iar indicele BET-FI a avansat cu 0,9%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de doar 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro), valoare cu 30% mai mică decât rulajul şedinţei anterioare, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de luni a fost înregistrată pe 28 ianuarie, când transferurile au cumulat 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

„Situaţia de astăzi nu este o noutate şi cred că va persista în viitor. Investitorii locali nu sunt suficient de mulţi pentru a susţine lichiditatea la un nivel acceptabil, iar în perioada când investitorii străini nu sunt activi piaţa intră într-un con de umbră”, a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de doar 1,8 milioane lei şi, respectiv, de .000 de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,35%, la 0,64 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 1,71%, la 0,715 lei.

Titlurile Fondului s-au apropiat, astfel, din nou de nivelurile din primele zile de tranzacţionare la BVB, din ianuarie 2011.

Preţul de luni este cu 1,46% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate două pachete de titluri de stat în valoare cumulată de aproape 1,1 milioane lei.

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cumulat 193.000 de lei, valoare aproape la jumătatea rulajului de vineri, de 356.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
Consumatorii au trimis peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, în 2020 şi până în prezent, din ...
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă ...
Exporturile germane de mașini, cu 17% mai mici în trimestrul trei din 2021
Exporturile germane de mașini, cu 17% mai mici în trimestrul trei din 2021
Biroul Statistic Federal din Germania a anunțat că exporturile de mașini ale celei mai puternice economii europene au ...