Bursa a crescut uşor, pe cel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,25%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns la doar 13,2 milioane lei, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 14:14
Bursa a crescut uşor, pe cel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni

„În condiţiile în care pieţele din SUA şi Marea Britanie au fost închise, volumele de la BVB au fost foarte mici. Este bine că entuziasmul a revenit, cel puţin la nivelul preţurilor, deoarece la nivelul volumelor încă nu se simte. Perioada ex-dividend a fost total diferită în acest an faţă de ceea ce s-a întâmplat în 2012, astfel că o parte dintre investitorii care au vândut înainte de dividend intră acum la cumpărare, în speranţa că şi pe piaţa din România vom vedea maxime în ceea ce priveşte preţurile, dacă nu dinainte de criză, măcar pentru perioada de după 2009”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.

Piaţa a deschis ziua în stagnare, pentru ca după primele minute să treacă pe creştere uşoară. Atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată din nou doar pe câteva acţiuni. Rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,2 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul de vineri, de 22 milioane lei (5 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de luni a fost înregistrată pe 3 mai, când operaţiunile au cumulat numai 12,6 milioane lei (2,9 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,34%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,82%.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK au avansat cu 0,7% şi, respectiv, cu 0,79%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,22% peste închiderea de vineri. Acţiunile SIF-urilor au încheiat ziua cu creşteri de 1,43% – 3,25%, în timp ce titlurile FP au scăzut cu 0,38%.

„Creşterile înregistrate de SIF-uri în ultima perioadă ar putea fi determinate de unii investitori care se aşteaptă la o eventuală eliminare a pragului de deţinere. Întrebarea care se pune este, însă, dacă nu cumva este puţin cam târziu pentru acest lucru, având în vedere că majoritatea SIF-urilor, cu excepţia SIF Oltenia, au început să lichideze deja perlele coroanei, vânzând acţiunile BCR şi reducându-şi considerabil deţinerile la BRD. Din păcate, banii rezultaţi din aceste vânzări s-au îndreptat spre buzunarele acţionarilor şi nu spre noi investiţii (cu excepţia SIF Banat-Crişana în acest an), fapt ce a dus la decapitalizarea SIF-urilor”, a afirmat brokerul.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 2,6 milioane lei şi, respectiv, 1,9 milioane lei. Preţul titlurilor SIF Transilvania a crescut cu 2,38%, la 0,56 lei, iar acţiunile FP au scăzut cu 0,38%, la 0,657 lei.

„Un lucru îmbucurător pentru piaţa de capital din România este închierea cu succes a ofertei secundare de la Transgaz şi a plasamentului privat cu acţiuni OMV Petrom, ceea ce ne poate oferi speranţe de mai bine şi pot încuraja statul să continue planul de listări. Aceste listări pot însemna declick-ul de care au nevoie atât investitorii autohtoni, cât mai ales cei străini pentru a investi masiv pe piaţa locală, unde randamentele din dividende sunt de două cifre la multe companii mari, în timp ce randamentele la depozitele bancare sunt sub 5% pe an”, a mai spus Tod.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 153.000 de lei, valoare de aproape patru ori sub rulajul de vineri, de 591.000 de lei.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu până la 0,8%. Pieţele din Marea Britanie şi SUA sunt închise luni cu prilejul unor sărbători.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...