Bursa a crescut uşor, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele patru luni

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a crescut cu 0,79% în prima parte a şedinţei, pe cea mai ridicată lichiditate din ultimele patru luni şi susţinută aproape intergral de acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Erste, BRD, Banca Transilvania şi SIF.
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 10:37
Bursa a crescut uşor, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele patru luni

Încă din primele minute de tranzacţionate, investitorii de la BVB au reacţionat pozitiv la creşterile de pe bursele internaţionale, determinate de măsurile de stimulare economică anunţate joi de Rezerva Federală a SUA.

Astfel, majoritatea titlurilor au debutat pe verde, dar volumele de tranzacţionare au crescut doar în cazul acţiunilor Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Erste, BRD, Banca Transilvania şi SIF-urilor. La mijlocul şedinţei, aceste acţiuni consemnau rulaje cuprinse între 433.000 de lei şi 15,9 milioane lei. Cele zece titluri au acoperit 96% din lichiditatea bursei, de 37,8 milioane lei (8,4 milioane euro).

Rulajul este de ori peste cel din perioada similară a şedinţei precedente, de 2,2 milioane lei (487.000 euro). Un rulaj mai mare pentru prima parte a zilei a fost înregistrat pe 4 mai, când operaţiunile au însumat 203,5 milioane lei (46,1 milioane euro). Atunci, lichiditatea a fost dominată de un deal cu 2,59% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro).

Brokerii spun că volumele ridicate de tranzacţionare de vineri sunt susţinute de investitori străini care intră la cumpărare după ce evenimentele importante – decizia BCE de a cumpăra nelimitat obligaţiuni, unda verde dată de Germania pentru mecanismul european de stabilitate şi decizia Fed de a lansa un program de stimualre a econoniei – au confirmat aşteptările investitorilor.

„Au cam tras toate gloanţele în acelaşi timp”, a afirmat un broker.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB era în creştere cu 1,2%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,34%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în urcare cu 1,28%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 1,83% peste nivelul de joi, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,2%.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au consemnat cele mai ridicate rulaje din piaţă, de 15,9 milioane lei şi, respectiv, 8,3 milioane lei. Aproape 40% din lichiditatea acţiunilor Fondului Proprietatea a fost asigurată de două deal-uri, de 6,2 milioane lei. Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu titlurile OMV Petrom, de 4,8 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,6%, la 0,5405 lei, iar acţiunile OMV Petrom au avansat cu 1,17%, la 0,4148 lei.

Pachete importante de acţiuni Fondul Proprietatea şi OMV Petrom au fost cumpărate în precedentele şedinţe de fondul american de hedging Elliott Associates şi, respectiv, de fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton. Elliott a ajuns să deţină aproape 15,22% din titlurile Fondului Proprietatea.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2%, continuând raliul de pe bursele din SUA şi Asia, după decizia Fed de a lansa un nou set de măsuri pentru stimularea economiei.

Optimismul investitorilor de pe pieţele externe este determinat de decizia băncii centrale din SUA de aplica un program de susţiere a economiei, prin cumpărare de titluri ipotecare în sumă de 40 miliarde dolari pe lună, şi menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul actual până la jumătatea anului 2015.

Te-ar mai putea interesa și
A treia săptămână de proteste în Georgia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor
A treia săptămână de proteste în Georgia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor
Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege......
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
Aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat ...
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
După ce și apartamentele din Brașov au devenit mai scumpe decât cele de la București, alte două orașe au surclasat ...
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara la orice service, nu mai primești mașină la schimb decât în anumite condiții
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara ...
După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților ...