Bursa a crescut uşor, pe un rulaj propulsat de deal-uri cu 1% din acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,36%, în linie cu bursele internaţionale, într-o piaţă apatică şi unde cinci tranzacţii negociate cu 1% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au propulsat lichiditatea la 90,4 milioane lei (20 milioane euro).
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 14:35
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj propulsat de deal-uri cu 1% din acţiunile Fondului Proprietatea

Piaţa a fost uşor pe verde încă din primele minute, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor. La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 13 companii din cele 80 de societăţi listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În jurul orei 14:00, în decurs de opt minute au fost realizate patru deal-uri cu acţiuni reprezentând cumulat 0,97% din capitalul social al Fondului Proprietatea, pentru 70 milioane lei (15,5 milioane euro). Tranzacţia cu cel mai mare pachet, reprezentând 0,61% din acţiunile FP, a fost intermediată de firma cehă de brokeraj Wood&Company, iar un pachet de 0,08% a fost transferat, printr-un broker local, de Deutsche Bank în numele unor clienţi.

Imediat după realizarea tranzacţiilor, unii brokeri au bănuit că pachetele ar fi fost realizate de unii clienţi ai ING, care şi-ar transfera pachete de acţiuni, în condiţiile în care grupul ING va închide operaţiunile de brokeraj din România, ca urmare a deciziei de a se retrage la nivel global de pe toate pieţele unde are astfel de activităţi. ING va rămâne în activitatea de brokeraj în zona Benelux şi în Polonia.

Anterior deal-urilor din jurul orei 14:00, a mai fost realizată o tranzacţie negociată cu acţiuni Fondul Proprietatea, de 2,7 milioane lei. Astfel, valoarea cumulată a celor cinci deal-uri a fost de 72,8 milioane lei (16,1 milioane euro). Ultimele patru deal-uri au fost realizate la 0,525 lei/acţiune, cu 0,19% sub nivelul de luni.

Pe piaţa principală, titlurile Fondului Proprietatea au înregistrat un rulaj de 11 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,38%, la 0,528 lei.

Datorită tranzacţiilor cu acţiunile Fondului Proprietatea lichiditatea bursei a urcat la 90,4 milioane lei (20 milioane euro). Suma este cu mult peste nivelul de luni, când piaţa a atins cel mai redus rulaj din ultimele 17 luni, de 4,1 milioane lei (913.000 de euro).

„Prudenţa este normală pentru că la asta te îndeamnă în acest moment situaţia. Pe de o parte avem situaţia pieţelor externe, însă acolo s-a anunţat că se dă drumul la maşina de tipărit bani, lucru care pe termen mediu nu poate fi o chestiune rea pentru pieţe. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm şi la situaţia locală, unde în vară am avut povestea cu suspendarea preşedintelui, apoi a urmat circul cu privatizarea Oltchim, lucruri care au afectat imaginea României în ochii investitorilor, atât a celor instituţionali, cât şi retail-ului (micilor investitori – n.r.). În aceste condiţii, asta este piaţa noastră, câţiva cumpărători mari interesaţi pe anumite acţiuni, ale căror achiziţii le-am văzut raportate, şi atât”, a afirmat un broker.

El crede că percepţia investitorilor asupra pieţei locale de capital ar putea fi îmbunătăţită de un succes al ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transgaz (TGN).

„Totuşi, trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile. Dacă acţiunile nu vor fi vândute cu discount, nu văd ce interes mai poate prezenta oferta. Vânzătorul trebuie să convingă investitorii să vină să cumpere, însă pe de altă parte, aceştia se pot întreba dacă ceea ce s-a întâmplat cu donaţia de la Romgaz se poate întâmpla şi la Transgaz, deci îşi asumă un risc”, a adăugat brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,38%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,49% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care analizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avasna cu 0,18%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,16% peste închiderea şedinţei precedente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,67%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 220.000 de lei, valoare cu o treime peste rulajul de luni, de 165.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 82.000 de lei, iar preţul a crescut cu 2,75%, la 0,1418 lei.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,3%. Pieţele au debutat pe scădere, însă apoi au revenit uşor, după apariţia unor informaţii că Spania este pregătită să ceară ajutor extern pentru finanţele publice de la ţările din zona euro începând chiar cu weekend-ul viitor, în timp ce Germania a semnalat că guvernul de la Madrid ar trebui să aştepte.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...