Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,44%, în linie cu bursele europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD) au asigurat 76% din lichiditate.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 15:20
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,52%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,82% peste închiderea de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, era în stagnare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,2% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente. Indicele include primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Indicele BET a crescut cu aproape 22% de la începutul anului, în timp ce indicele BET-FI s-a apreciat cu 28%. Perioada este similară cu cea din 2010 şi 2011, când după 3-4 luni de creşteri piaţa a suferit corecţii de 20-30%. În acelaşi timp, la nivelurile actuale, raportul risc/randament este mai scăzut în comparaţie cu începutul anului, astfel încât, poate, unii investitori sunt mai precauţi şi evită să cumpere la nivelurile actuale”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare de 2,6 ori peste rulajul şedinţei precedente, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 76% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (19,1 milioane lei) şi cu acţiunile BRD (7 milioane lei).

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,587 lei, preţ în creştere cu 0,6%, iar titlurile băncii au avansat cu 2,33%, la 10,98 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 6,1%, la 1,2 lei, pe un rulaj de 359.000 de lei. Corecţia a venit după ce aceste acţiuni au avansat cu aproape 7%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii speculatori care aşteptau publicarea anunţului de privatizare a combinatului chimic.

Anunţul a fost publicat cu puţin înainte de finalul şedinţei bursiere de joi, însă investitorii nu au reacţionat imediat. Totuşi, la debutul sesiunii de vineri, acţiunile au coborât semnificativ, cu până la 6,1%, însă apoi scăderea a încetinit.

Titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat în creştere cu 3,68%, la 16,9 lei, în a treia zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei. În primele trei zile ale ofertei, investitorii au subscris 3,27% din ofertă, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Subscierile însumează 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Pe piaţa obligaţiunilor a fost realizat un deal cu titluri de stat cu maturitate în iunie 2017, pentru suma de 55,5 milioane lei (12,7 milioane euro).

„Indicele S&P500 se tranzacţionează la doar 11% faţă de maximul istoric din 2007. Nu este imposibil ca indicele american să revină la acest nivel într-un an sau doi dacă ţinem cont de banii ieftini puşi la dispoziţia economiilor din ţările dezvoltate şi dacă susţinem scenariul în care criza din zona euro nu va recidiva”, a mai spus Dărăbuţ.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,3%, însă majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...