Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiuni BRD şi deal-uri cu 1% din SIF Banat-Crişana

Economica.net
12 04. 2012
bvb_90714100_51376600

Piaţa a crescut cu aproape 0,4% în primele 30 de minute, însă ulterior indicii au revenit în imediata apropiere a nivelurilor de la finalul şedinţei precedente. Variaţiile uşoare au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse de acţiuni.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,06% sub închiderea de miercuri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,38%.
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,35%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 27,8 milioane lei (6,3 milioane euro), a fost cu 19% sub valoarea transferurilor din şedinţa anterioară, de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 62% de două deal-uri cu 0,17% din acţiunile Fondului Proprietatea, 1% din SIF Banat-Crişana şi cu titluri Transgaz (TGN).

„Deşi piaţa a intrat într-o stare de conservare, încă mai există investitori cu activitate intensă, vorbind aici despre jucătorii mari, care execută preponderent tranzacţii deal. Fie că îşi recalibrează portofoliile, fie datorită faptului că fac anumite exit-uri. În piaţă s-au executat în ultimele zile mai multe tranzacţii negociate direct pe acţiuni care de obicei nu ies în evidenţă prin aceste tranzacţii. Aceste tranzacţii au reuşit să mai salveze din lichiditatea pieţei, dar nu au reuşit să inducă un suflu şi celorlalţi investitori”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Acţiunile BRD au fost cele mai lichide din piaţă şi au devansat titlurile Fondului Proprietatea, investitorii realizând operaţiuni de 10,6 milioane lei. Majoritatea transferurilor au fost realizate la preţul de 10,5 lei, cu doar 0,1% sub închiderea de miercuri. Acţiunile au încheiat ziua la 10,5 lei.

La mijlocul şedinţei au fost realizate două deal-uri cu 1% din acţiunile SIF Banat-Crişana, pentru 5,8 milioane lei, pachetul fiind foarte apropiat de cel transferat în ultima oră a şedinţei de miercuri. Tranzacţiile negociate au fost efectuate la preţul de 1,07 lei, cu 3,88% peste nivelul şedinţei precedente, şi similar celui la care au fost operate deal-urile de miercuri.

Pe piaţa principal, titlurile SIF Banat-Crişana au consemnat un rulaj de 140.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,49%, la 1,035 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 4,4 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune a fost efectuată la 0,566 lei, preţ similar celui de miercuri.

„Decizia investitorilor de a aştepta este de înţeles în condiţiile în care contextul extern nu este unul favorabil, iar piaţa locală nu a transmis deocamdată semnale că ar avea forţa să continue creşterile. Amorţeala în care a intrat piaţa este posibil să treacă abia după perioada sărbătorilor de Paşte, dar dacă nu vor exista anumite evenimente care să influenţeze piaţa, fie că vorbim de ştiri interne sau externe, nu cred că ne putem aştepta la o schimbare puternică a strategiei investitorilor”, a mai spus brokerul.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Pieţele de la Frankfurt şi Londra erau în creştere uşoară, de până la 0,1%, în timp ce bursa de la Paris era în scădere cu 0,3%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau, totodată, cu până la 0,7%.