Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP, Petrom şi mai multe deal-uri

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,53%, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi 13 deal-uri au ridicat lichiditatea la 34,9 milioane lei.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 15:37
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP, Petrom şi mai multe deal-uri

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,84%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,11% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,07%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,78%.

Totodată, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat în creştere cu 0,68%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de 2,6 ori sub rulajul de miercuri, de 91,3 milioane lei (20,2 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost, însă, asigurat în proporţie de 93% de 49 de deal-uri prin care BERD a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

„Piaţa deal nu are relevanţă, pot fi transferuri de pachete între fonduri sau pot fi şi tranzacţii bilaterale, cum a fost în cazul OMV Petrom. Aceste deal-uri arată că piaţa s-a concentrat, iar acţiunile încep să se tranfere între acţionari, ceea ce din păcate va influeţa lichiditatea pe piaţa principală în mod iremediabil. În rest volumele în piaţa principală sunt în nota obişnuită, adică mici. Nu ai piaţă bursieră dacă te bazezi pe piaţa deal”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş.Spre deosebire de precedentele zile, în piaţă au fost realizate mai multe tranzacţii negociate cu mai multe acţiuni, precum Carbochim, SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana, Banca Transilvania, SIF Moldova, BRD şi SIF Transilvania. Alături de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom, deal-urile au asigurat două treimi din rulajul bursei.

Cea mai mare valoare a deal-urilor a fost înregistrată de acţiunile Carbochim, unde titluri reprezentând 10,48% din firmă au fost transferate în primele zece minute ale şedinţei, pentru 3,3 milioane lei.

Tranzacţiile negociate cu acţiuni SIF Oltenia, Banca Transilvania, SIF Moldova, BRD şi SIF Transilvania au avut valori cuprinse între 710.000 de lei şi 256.000 de lei, iar titlurile au fost transferate la preţuri care au depăşit cu 12% – 14% ultimele cotaţii de miercuri.

Tranzacţia negociată cu acţiunile SIF Banat-Crişana a fost efectuată pentru 572.000 de lei, iar cotaţia a fost cu numai 1,33% mai mare decât în ziua anterioară.

Patru deal-uri au fost realizate şi cu acţiuni OMV Petrom, în valoare cumulată de 2,8 milioane lei. Cele mai mari pachete au fost transferate la preţul de 0,37 lei, similar cotaţiei la care BERD a vândut miercuri 0,4% din acţiunile companiei. Al treilea transfer a fost realizat la un preţ cu 14% peste închiderea de miercuri, iar în ultima tranzacţie negociată preţul a fost cu 1,92% peste nivelul de miercuri.

Pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj, de 2,9 milioane lei, iar preţul a crescut cu 2%, la 0,3978 lei, apropiindu-se de nivelul la care erau luni, când s-a aflat că un investitor vrea să vândă 0,4% din titlurile companiei.

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 11,7 milioane lei, iar preţul a avansat cu 1,32%, la 0,537 lei. Cel mai mare pachet de acţiuni FP a fost transferat în jurul orei 16:00, la preţul de 0,537 lei, pentru 3,2 milioane lei.

„În cazul acţiunilor OMV Petrom, investitorii mizează pe faptul că mai există interes, având în vedere că s-au găsit cumpărători pentru pachetul vândut de BERD. Dacă există cumpărător la 0,37 lei, iar dealurile de azi arată că mai există interes. Asta dă perspective bune pentru evoluţia acţiunilor. În acelaşi timp, acţiunea Fondului Proprietatea este în nota obişnuită, adică stă o perioada la 0,52-0,53 lei, după care urmează o creştere până în jurul nivelului de 0,54 lei, când creşte şi lichiditatea. Este un fenomen clar de acumulare”, a mai spus Nilaş.

Un rulaj ridicat, de 2,5 milioane lei, au înregistrat şi acţiunile BRD, cu care au fost realizate tranzacţii de aproape 2 milioane lei doar în ultima jumătate de oră. La închiderea zilei, aceste titluri erau la 7,3 lei, cu 1,35% sub închiderea de miercuri.

Pe piaţa Rasdaq, au fost transferate acţiuni de 652.000 de lei, valoare cu mult peste rulajul de miercuri, de numai 61.000 de lei.

Totuşi, aproape două treimi din lichiditate a fost asigurată de un deal cu 2,44% din acţiunile firmei El-Co Târgu Secuiesc, de 409.000 de lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 25 de lei/acţiune, de peste două ori mai mult faţă de cotaţia precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 1,1%, pe fondul optimismului investitorilor după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, care a indicat că negocierile dintre Congres şi Casa Albă privind deficitul bugetar al SUA înregistrează progrese. Pieţele au fost susţinute şi de publicarea unor date macroeconomice pozitive prind evoluţia economiei SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...