Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut doar de câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,45%, într-o piaţă cu rulaje reduse şi unde lichiditatea a fost susţinută de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi deal-uri cu acţiuni BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5), Transgaz (TGN).
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 14:20
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut doar de câteva acţiuni

Piaţa a crescut cu peste 0,3% în primele minute de tranzacţionare, revenind pe verde după două şedinţe consecutive în care a scăzut cumulat cu 0,8%. Totuşi, spre mijlocul şedinţei indicele general al BVB, BET-C, s-a întors în imediata apropiere a nivelului de la finalul zilei precedente, pentru ca în jurul orei 15:00 să revină uşor pe verde.

Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 16:00, când indicele general al BVB, BET-C, a fost cu 0,6% peste ziua anterioară. La acelaşi moment, pieţele vest-europene erau în urcare cu până la 3%.

La fel ca în precedentele zile, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, astfel că rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Din păcate, bursa de la Bucureşti pare ruptă din altă lume. Când alte burse atingeau maxime după maxime, noi de abia ne mişcam, atât din punct de vedere al volumelor, cât şi al preţurilor. Probabil că la această stare au conlucrat mai mulţi factori, începând cu slaba cultură financiară a populaţiei, slăbiciunile brokerilor şi terminând cu dezinteresul politicienilor. Să sperăm că listările anunţate de stat vor reuşi să scoată bursa din această stare de letargie odată cu atenţia acordată de politicieni pieţei de capital, iar prin aceste listări BVB va reuşi să capteze atenţia investitorilor atât autohtoni, cât şi străini, şi astfel să vedem volumele sperate de conducerea şi acţionarii Bursei, cât şi de brokeri”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,6 milioane lei), Banca Transilvania (1,6 milioane lei) şi câteva deal-uri cu titlurile BRD (2,4 milioane lei), SIF Oltenia (1,8 milioane lei), Transgaz (1,5 milioane lei) şi OMV Petrom (709.000 de lei) au ridicat rulajul pieţei la 17,9 milioane lei (4 milioane euro). Lichiditatea este cu 44% peste cea de miercuri, de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,27%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,64% peste nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,31%, în timp ce indicele extins BET-BK a încheiat ziua în stagnare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Transgaz au încheiat ziua în creştere cu 0,83%, fiind cotate la 182 lei, iar operaţiunile au cumulat 362.000 de lei.

Evoluţia acestor titluri a venit după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea tarifului mediu pentru transportul gazelor naturale cu 17,4%, la 11,2 lei/MWh. Astfel, veniturile companiei estimate pentru perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014 ar urma să fie de 1,33 miliarde lei.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut cu 0,73%, la 18,96 lei, după ce în precedentele două zile au urcat cumulat cu aproape 5%, în urma desemnării fostului preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski pentru funcţia de director general al BVB.

„Experienţa lui Ludwik Sobolewski în dezvoltarea pieţei de capital din Polonia poate ajuta la dezvoltarea BVB. Dacă va fi ajutat de factorii politici, la fel cum a fost ajutat de politicienii din Polonia, cu siguranţă că BVB poate deveni un punct de reper pe harta investitorilor, având în vedere privatizările companiilor de stat anunţate. Polonia se pregăteşte de naţionalizarea fondurilor de pensii, ceea ce ar putea determina o plecare a unor investitori, iar România ar putea fi următoarea lor ţintă, însă doar dacă va avea ce să le ofere acestora”, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2,8%. Pieţele au urcat cu până la 1,1% în prima parte a zilei, iar în a doua parte a şedinţei creşterea a ajuns la 3,1%, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat că pentru o perioadă prelungită BCE va păstra dobânzile la nivelurile reduse din prezent sau poate chiar le va mai reduce.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...