Bursa a crescut uşor, pentru a doua zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,92%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), BRD (BRD) şi SIF Transilvania (SIF3) au asigurat două treimi din lichiditate.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 15:21
Bursa a crescut uşor, pentru a doua zi consecutiv

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,74%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,05% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,56%. Evoluţia a fost determinată de acţiunile SIF-urilor, care au înregistrat creşteri cuprinse între 0,18% şi 1,4%. Titlurile FP au stagnat.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,78% faţă de nivelul de la finalul zilei precedente. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat tranzacţii de 25,8 milioane lei (5,9 milioane euro), valoare cu 38% mai mare decât rulajul şedinţei precedente, de 18,7 milioane lei (4,3 milioane euro).

Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,5 milioane lei) şi BRD (4,3 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,7 milioane lei).

„În ultimele şedinţe volumul transferurilor cu titluri BRD a atras atenţia. Probabil că este vorba de achiziţii ale investitorilor instituţionali, având în vedere că săptămâna trecută au fost realizate şi patru tranzacţii Deal. În cazul acţiunilor OMV Petrom, creşterea pare să fie susţinută şi de investitorii mai mici. În altă ordine de idei, putem spune că piaţa începe să se dezmorţească, aceasta atitudine fiind văzută încă de săptămâna trecută în cazul acţiunilor SIF, când înainte de închiderea şedinţelor apăreau ordine mai mari la cumpărare”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Operaţiunile din piaţa principală cu acţiunile FP au însumat 7 milioane lei, iar 2,5 milioane lei a reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,59 lei, preţ similar celui de la închiderea de luni şi celei mai recente cotaţii din piaţa principală.

Titlurile BRD au încheiat ziua la 10,7 lei, preţ în scădere cu 0,65%, în timp ce acţiunile OMV Petrom au urcat cu 3,18%, la 0,4055 lei. Transferurile cu acţiunile OMV Petrom au cumulat 856.000 de lei.

În ultima zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile Transelectrica (TEL), cotaţia de la bursă a acţiunilor a crescut cu 0,31%, la 16,15 lei, pe un rulaj de 944.000 de lei. Statul a reuşit să vândă integral pachetul vizat în ofertă, în condiţiile în care cererea a depăit oferta atât pe tranşa marilor investitori, cât şi pe cea a micilor investitori.

„În luna martie, evoluţia Bursei de la Bucureşti a fost decuplată de ceea ce s-a întâmplat pe pieţele internaţionale. Acum, cred că este o coincidenţă revenirea optimismului. Aş motiva intrarea la cumpărare prin faptul că se apropie Adunările Generale şi datele de înregistrare, iar în acest an multe companii îşi recompensează acţionarii prin dividende cu randament ridicat”, a spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 257.000 de lei, valoare cu 40% sub rulajul de luni, de 429.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de aproape 48.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,43%, la 0,185 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene europene evoluau incert. Pieţele au fost pe creştere în prima parte a zilei, continuând revenirea din şedinţa anterioară, după ce preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a declarat că politica monetară relaxată va fi menţinută pentru o perioadă mai îndelungată, pentru a sprijini economia.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...