Bursa a crescut uşor, pentru a patra şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,83%, pentru a patra şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de doar 9,3 milioane lei.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 14:41
Bursa a crescut uşor, pentru a patra şedinţă consecutiv

„Ne confruntăm cu o criză de încredere începută din mediul extern şi pe care noi am reuşit să o «cultivăm» în România. În ultimul an am schimbat mai multe guverne, deci tensiunile politice nu ar fi o noutate, dar acum acestea au devenit mult mai agasante pentru mediul investiţional. Creşterea cursului de schimb, alături de o prezenţă negativă din ce în ce mai puternică în mass media internaţională nu poate decât alimenta această stare de neîncredere”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

El a adăugat că întârzierea programului de privatizări la unele companii nu îi mai surprinde pe investitori, însă crede că respectarea calendarului ar putea aduce o mică doză de optimism.

„În lipsa unor evenimente negative pe plan internaţional şi după închierea referendumului, există premisele unei calmări, momente în care şi rulajele ar putea să mai crească. Într-un fel străinii pot avea şi avantaje din această creştere a cursului de schimb leu/euro, însă cred că vor aştepta până la momentul în care măcar pe plan intern lucrurile vor intra pe un făgaş cât mai aproape de normalitate”, a spus Tihon.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,93% peste nivelul de marţi.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au sărit cu 10,51%. Creşterea acestor titluri a venit în cadrul a 83 de operaţiuni, în valoare de numai 26.000 de lei.

O dimanică aproapiată au avut acţiunile Amonil (AMO), de asemenea unele dintre cele mai volatile din piaţă, deşi nu sunt informaţii care să determine evoluţia. Cotaţia acestor titluri a urcat cu 10,96%, la 0,0081 lei, pe un rulaj de doar 33.000 de lei.

Acţiunile Rompetrol Rafinare şi Amonil au mai înregistrat şedinţe în care urcau accelerat doar în cadrul unor ordine plasate de speculatori, în timp ce restul pieţei era liniştită.

„Cred că aceste acţiuni au o nouă evoluţie speculativă, care astăzi s-a manifestat pe un volum puţin mai mare. Nu au, însă, şi o justificare fundamentală pentru aceste creşteri”, a afirmat Tihon.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,24%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, noul indice al BVB, BET-BK, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,48%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,43%.

Evoluţia pieţei a venit pe o lichiditate de numai 9,3 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul şedinţei precedente, de 15,5 milioane lei (3,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai transferate, cu operaţiuni de 2,5 milioane lei şi, respectiv, de 1,4 milioane lei. Cele două titluri au asigurat 42% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,478 lei, preţ similar celui de marţi, iar titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 1,13%, la 0,488 lei.

„Există încă investitori care cumpără acţiuni, deşi volumele sunt reduse. În momentul de faţă sunt companii care fundamental arată bine şi sunt ieftine ca urmare a unor exagerări a temerilor. Acestea vor rămâne în atenţia investitorilor, dar ei îşi vor pune amprenta mai vizibil doar în momentul când riscurile politice nu mai sunt atât de evidente. Pe de altă parte, trebuie menţionat că în momentul de faţă nu sunt nici foarte mulţi vânzători”, a mai spus brokerul.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat pentru 15,4 milioane lei (3,3 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au cumulat doar 44.000 de lei, astfel că piaţa a înregistrat una dintre cele mai reduse lichidităţi din istorie. Un rulaj mai mic a fost atins la 30 mai, când operaţiunile au totalizat numai 37.000 de lei.

Acţiunile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 9.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,27%, la 31 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,8%. Pieţele au fost pe verde încă din primele ore ale şedinţei, investitorii fiind optimişti după ce preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a prezentat marţi Congresului mai multe variante luate în calcul de banca centrală pentru stimularea economiei americane, pe fondul şomajului ridicat.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...