Bursa a crescut uşor, pentru a treia şedinţă consecutiv, dar rulajele au rămas reduse

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,15%, marcând a treia şedinţă consecutivă de creştere uşoară, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a ajuns cu greu la 13 milioane lei.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 15:41
Bursa a crescut uşor, pentru a treia şedinţă consecutiv, dar rulajele au rămas reduse

Piaţa a debutat în stagnare, iar după primele minute a trecut pe creştere uşoară. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 12:00, când indicele general BET-C era cu 0,5% peste nivelul de luni. După ora 14:00, piaţa a inceput să revină spre nivelul de luni, iar în jurul orei 15:00 indicele general a fost pentru scurt timp pe roşu.

Volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în majoritatea cazurilor, în condiţiile în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare.

„Numărul foarte redus de investitori activi din piaţă duce la apariţia unor situaţii greu de anticipat, iar exemplul cel mai relevant a putut fi observat luni, când în ciuda creşterilor realizate de bursele internaţionale piaţa de la Bucuresti a avut o evoluţie modestă. În contextul actual, cu un grad ridicat de incertitudine şi volatilitate în scădere, investiţiile pe termen de peste un an reprezintă o opţiune pentru cei care încă mai urmăresc piaţa. În ciuda tuturor evenimentelor petrecute de la începutul anului până în prezent, indicele BET încă are un avans de aproape 10%, în timp ce BET-FI este cu aproximativ 21% mai sus”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,45% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,16%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu numai 0,29%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare cu 14% peste rulajul şedinţei precedente, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

„Nu cred că sfârşitul de an va aduce o îmbunătăţire a volumelor de tranzacţionare, această perioadă fiind în mod normal caracterizată de volume mici. Poate doar rearanjările de portofolii vor mai anima piaţa. Apropierea alegerile parlamentare nu va contribui semnificativ la creşterea volumelor, cei mai mulţi investitori preferând să stea departe de piaţă în astfel de contexte, iar acest tipar este des întâlnit pe cele mai multe pieţe mature. Mă aştept să vedem o evoluţie mai dinamică a pieţei odată cu începutul anului viitor”, a mai spus traderul.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,9 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,28%, la 0,533 lei.

Aproape de ora 14:30 a fost realizat un deal cu 10% din acţiunile producătorului de materiale de construcţii COMCM Constanţa (CMCM), pentru 2,4 milioane lei (531.000 de euro). Pachetul este foarte apropiat de cel pe care îl deţine Alexandra Frăţilă, fiica fostului arbitru de fotbal din Divizia A Constantin Frăţilă. Acesta împreună cu fiica sa deţin cumulat 41,58% din acţiunile COMCM, iar SIF Transilvania are 56,72% din titluri.

Deal-ul a fost realizat la preţul de 0,102 lei, cu 15% sub ultima cotaţie de luni.

Câte o tranzacţie negociată a fost realizată şi cu un pachet de acţiuni SIF Moldova (1,2 milioane lei) şi cu un pachet de titluri Transelectrica (440.000 de lei). Deal-ul cu acţiuni SIF Moldova a fost realizat la 1,32 lei, preţ cu 0,68% sub ziua precedentă, iar tranzacţia cu titlurile Transelectrica a fost încheiată la 11 lei, cu 1,43% sub ultimul preţ de luni.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Moldova au consemnat un rulaj de 752.000 de lei, iar operaţiunile cu titluri Transelectrica au cumulat 524.000 de lei. Acţiunile SIF Moldova au crescut cu 0,75%, la 1,339 lei, iar titlurile Transelectrica au scăzut cu 1,43%, la 11 lei.

Piaţa Rasdaq a continuat să înregistreze un rulaj redus, operaţiunile cumulând doar 116.000 de lei, valoare cu 42% sub rulajul de luni, de 201.000 de lei.

Acţiunile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 21.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,2%, la 0,147 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris era în stagnare, piaţa de la Londra era în scădere cu aproape 0,2%, iar bursa de la Frankfurt avansa cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...