Bursa a deschis în creştere uşoară. Acţiunile Oltchim au continuat să avanseze

Bursa a deschis şedinţa în creştere uşoară, cu 0,21%, într-o piaţă cu rulaj redus şi în care acţiunile Oltchim (OLT) au continuat să avanseze, cu 8,6%, după ce joi au urcat cu 15%, recuperând o parte din corecţia din sesiunile precedente.
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 07:51
Bursa a deschis în creştere uşoară. Acţiunile Oltchim au continuat să avanseze

După primele zece minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu numai 0,13%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Evoluţia celor doi indici era parţial frânată de acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au scăzut cu 1,1%, corectându-se uşor după ce joi au încheiat în urcare cu 6%.

La ora 10:10, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,48%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut uşor, cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,08% sub închiderea de joi.

Acţiunile Oltchim au continuat să avanseze semnificativ, cu 8,6%, menţinându-se pe linia ascendentă pe caer au intrat joi, când au urcat cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Recuperarea vine după trei şedinţe în care cotaţia a scăzut cu aproape 39%, după anunţul privind privatizarea combinatului.

Operaţiunea implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

După primele zece minute ale şedinţei de vineri acţiunile combinatului erau cotate la 0,65 lei, iar operaţiunile însumau 42.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de doar 6.000 de lei, rezultat în urma a patru transferuri. Preţul a crescut uşor, cu 0,28%, la 0,5295 lei.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai transferate din piaţă, cu operaţiuni de 220.000 de lei, iar cotaţia a avansat cu 1,53%, la 0,532 lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 478.000 de lei (106.000 de euro).

Bursele vest-europene au debutat în creştere uşoară, cu până la 0,2%, după ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că ţara sa va „este pe aceeaşi lungime de undă” cu Banca Centrală Europeană (BCE) în privinţa abordării apărării euro.

Preşedintele BCE Draghi a anunţat, la începutul lunii august, că instituţia ar putea cumpăra obligaţiuni ale statelor cu probleme ale costurilor de împrumut, precum Spania şi Italia, însă doar în schimbul unor condiţii stricte şi doar dacă guvernele statelor din zona euro acţionează primele, prin achiziţia de obligaţiuni prin intermediul fondurilor de ajutor.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...