Bursa a deschis în scădere nesemnificativă, pe un rulaj foarte redus

Bursa a deschis şedinţa în scădere nesemnificativă, cu 0,1%, într-o piaţă în care au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise doar de 15 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 07:32
Bursa a deschis în scădere nesemnificativă, pe un rulaj foarte redus

După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,2%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,25% sub şedinţa precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 10:15, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu numai 0,14%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a rămas la nivelul de joi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 218.000 de lei (49.000 de euro), valoare cu 32% sub rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 321.000 de lei (71.000 de euro).

Titlurile SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 87.000 de lei, iar preţul a sărit cu 10,14%, la 0,113 lei.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost realizate doar două transferuri, de numai 554 de lei, iar preţul a crescut cu 0,38%, la 0,534 lei.

Bursa a suspendat de la tranzacţionare acţiunile Oltchim (OLT), în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Ziarul Financiar a relatat, în ediţia de joi, că potrivit şefului Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, instituţia va solicita de urgenţă autorităţilor abilitate să renunţe la conversia creanţelor AVAS în acţiuni Oltchim din cauza riscurilor de litigiu şi a altora pe care le presupune această operaţiune.

Pe fondul acestei informaţii, acţiunile Oltchim au urcat la debutul şedinţei de joi cu 15%, pentru ca la finalul zilei să fie pe plus cu 6,86%.

Marile pieţe europene au deschis în scădere uşoară, cu până la 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...