Bursa a deschis în scădere nesemnificativă, pe un rulaj foarte redus

Bursa a deschis şedinţa în scădere nesemnificativă, cu 0,1%, într-o piaţă în care au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise doar de 15 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 07:32
Bursa a deschis în scădere nesemnificativă, pe un rulaj foarte redus

După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,2%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,25% sub şedinţa precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 10:15, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu numai 0,14%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a rămas la nivelul de joi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 218.000 de lei (49.000 de euro), valoare cu 32% sub rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 321.000 de lei (71.000 de euro).

Titlurile SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 87.000 de lei, iar preţul a sărit cu 10,14%, la 0,113 lei.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost realizate doar două transferuri, de numai 554 de lei, iar preţul a crescut cu 0,38%, la 0,534 lei.

Bursa a suspendat de la tranzacţionare acţiunile Oltchim (OLT), în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Ziarul Financiar a relatat, în ediţia de joi, că potrivit şefului Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, instituţia va solicita de urgenţă autorităţilor abilitate să renunţe la conversia creanţelor AVAS în acţiuni Oltchim din cauza riscurilor de litigiu şi a altora pe care le presupune această operaţiune.

Pe fondul acestei informaţii, acţiunile Oltchim au urcat la debutul şedinţei de joi cu 15%, pentru ca la finalul zilei să fie pe plus cu 6,86%.

Marile pieţe europene au deschis în scădere uşoară, cu până la 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...