Bursa a deschis în scădere uşoară, iar lichiditatea a continuat să fie redusă

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor vest-europene şi a deschis şedinţa în scădere cu 0,23%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a depăşit 181.000 de lei.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 08:19
Bursa a deschis în scădere uşoară, iar lichiditatea a continuat să fie redusă

În primele minute ale şedinţei au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise de 22 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea „Internaţionale”. Operaţiunile au cumulat 181.000 de lei (40.000 de euro), valoare cu o treime mai redusă decât rulajul de la debutul şedinţei de vineri, de 283.000 lei (63.000 de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,26%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 10:15, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,23%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,36% sub nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, era în scădere cu 0,66%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 83.000 de lei, iar preţul a avansat cu 0,28%, la 0,532 lei.

Bursele vest-europene au deschis şedinţa în scădere cu până la 0,4%, investitorii fiind în aşteptarea publicării unor date care ar putea arăta că sectorul manufacturier din SUA a oscilat luna trecută între creştere şi scădere.

Investitorii aşteaptă, totodată, şi şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene de joi, când urmează să fie stabilit noul program de achiziţii de obligaţiuni suverane, menit să sprijine ţări ca Spania şi Italia, aflate sub presiunea pieţelor financiare.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lăsat luni să se înţeleagă că instituţia va cumpăra obligaţiuni suverane pe termen mediu, dar nu prin tipărirea de bani, potrivit unor deputaţi europeni. Draghi s-a exprimat luni după-amiază în Parlamentul European, cu trei zile înainte de o şedinţă de politică monetară a BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...
GSK susține că tratamentul său cu anticorpi este eficient împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
GSK susține că tratamentul său cu anticorpi este eficient împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
Analize de laborator care vizează tratamentul cu anticorpi dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline ...