Bursa a evoluat incert în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Bursa de la Bucureşti a evoluat incert în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile abia au însumat 2,8 milioane lei.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 10:35
Bursa a evoluat incert în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

La ora 13:16, indicele general al Bursei, BET-C, era cu numai 0,09% sub închiderea de joi.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,09%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,15%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,62%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,13% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ, cu 0,05%.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 2,8 milioane lei (647.000 de euro), valoare cu 15% mai redusă decât rulajul din prima parte a şedinţei de joi, de 3,3 milioane lei (748.000 de euro).

Singurele acţiuni care au înregistrat rulaje de peste 100.000 de lei au fost Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei), Erste (203.000 de lei), SIF Transilvania (194.000 de lei) şi SIF Muntenia (149.000 de lei). Aceste titluri au asigurat 86% din lichiditatea pieţei acţiunilor.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în cu până la 0,6%. Investitorii aşteaptă discursul preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, la conferinţa de la Jackson Hole, care ar putea da indicii dacă banca centrală a SUA va lua noi măsuri de stimulare a economiei. În 2010, preşedintele Fed a anunţat la Jackson Hole cea de-a doua rundă de relaxare cantitativă pentru stimularea economiei.

Pieţele au debutat în scădere uşoară, dar după prima oră au trecut pe verde. Totuşi, bursele europene sunt pe cale să încheie a doua săptămână consecutivă de scădere.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...