Bursa a încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1% şi a încheiat ziua la cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat 70% din lichiditatea de peste 15 milioane lei.
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 16:06
Bursa a încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute şi spre deosebire de şedinţele precedente investitorii au început să fie mai activi la tranzacţionare. Interesul a fost mai ridicat doar pe câteva titluri, astfel că la închiderea pieţei principale rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiuni emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„În piaţă există ordine de cumpărare doar pentru anumite acţiuni, în special bluechip-uri (cele mai lichide acţiuni – n.r.). Având în vedere că pieţele internaţionale se menţin destul de bine în jurul valorilor maxime atinse, cred că în continuare există apetit pentru investiţii şi acest lucru se observă şi pe piaţa locală. Companiile cu capitalizare redusă sunt în general preferate de către speculatori, însă evoluţia laterală din ultima perioadă nu îi favorizează pe aceştia şi, astfel, vedem interes doar pe companiile foarte mari”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,01%, iar indicele BET-XT a urcat cu 0,73%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,72% peste nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,12%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,62%.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută în principal de creşterea acţiunilor Transelectrica (1,72%) şi OMV Petrom (3,02%). Cele două acţiuni reprezintă cumulat aproape 50% din indicele BET-NG.

Creşterea accelerată a acţiunilor OMV Petrom a venit cu doar o zi înainte de anunţarea rezultatelor financiare înregistrate anul trecut. Analiştii se aşteaptă ca cea mai mare companie din România să anunţe un profit record, între 4,06 miliarde lei şi 4,55 miliarde lei.

„Estimările privind rezultatele financiare pentru 2012 sunt foarte optimiste. Judecând după volumul de acţiuni tranzacţionate, nu cred că este o evoluţie speculativă, ci mai degrabă că unii investitori reacţionează câteodată în ceasul al doisprezecelea”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,1 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 37% peste rulajul de marţi, de 11 milioane lei (2,5 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (7,2 milioane lei, din care un deal de 4 milioane lei), OMV Petrom (1,9 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,6 milioane lei).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat în valoare de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro).

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cumualt doar 495.000 de lei, valoare cu 6,6% sub rulajul de marţi, de 530.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor pentru 2023 şi pe cea estimativă pentru anul 2024 e 25 mai inclusiv. ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Peste 700 de migranţi au sosit miercuri în Regatul Unit la bordul unor ambarcaţiuni mici după ce au traversat Canalul ...