Bursa a încheiat pe creştere, pentru prima dată în această săptămână

Economica.net
16 11. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Raportat la nivelul de la finalul lunii octombrie, indicele general BET-C este cu 2,6% mai jos, iar faţă de anul trecut cu 0,78%.

Piaţa locală a continuat şi în luna noiembrie să urmeze evoluţia burselor internaţionale, care s-au înscris pe o linie descendentă pe fondul temerilor investitorilor cu privire la evoluţia economiei la nivel global. Bursa a încheiat pe verde doar şedinţe din cele 12 şedinţe din prima jumătate a lunii. Totodată, prudenţa investitorilor a afectat şi lichiditatea pieţei, astfel că rulajele din piaţa principală au continuat să fie reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 3,38% în luna noiembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 3,87%. Totuşi, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 9,72%, iar BET-FI cu 20,8%.

„Efectele sezonului de raportări financiare deja încep să îşi piardă din intensitate, fiind aproape consumate, iar evoluţia PIB-ului (în al treilea trimestru -n.r.) a avut un impact aproape nul, având în vedere faptul că piaţa locală este puternic corelată cu peisajul internaţional din ultimele zile, prezentând aceleaşi evoluţii negative”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

În şedinţa de vineri, piaţa a debutat pe scădere uşoară, iar în jurul orei 10:50 indicele general BET-C a trecut brusc pe creştere cu 0,18%, însă doar pentru câteva minute. Apoi, piaţa s-a reîntors pe roşu, unde a stat până în ultima oră de tranzacţionare, când a revenit la nivelul de joi, iar în ultimele minute chiar a reuşit să treacă pe creştere uşoară.

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,21% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,47%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,24% sub ziua precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,42%.

„După aproape o săptămână de scăderi generalizate, ne putem aştepta la un mic reviriment, o încercare de recuperare a terenului pierdut, însă inversarea sentimentului nu cred că se poate genera intern, acesta fiind mai degrabă importat din pieţele mature”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11 milioane lei (2,4 milioane euro), valoare cu 25% sub rulajul de vineri, de 14,6 milioane lei (3,2 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea bursei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,9 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat în creştere cu 0,85%, la preţul de 0,5345 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avansat, tot cu 0,85%, la 0,595 lei.

În acelaşi timp, titlurile Oltchim au urcat cu 7,38%, la 0,56 lei, în cadrul unor tranzacţii cu rulaje reduse. Investitorii au realizat 152 de operaţiuni cu aceste acţiuni, în valoare cumulată de 116.000 de lei, astfel că valoarea medie a unei tranzacţii a fost de aproape 764 lei.

Titlurile combinatului chimic au debutat în scădere uşoară, dar după primele minute au început să crească. Cel mai mare preţ plătit în prima parte a zilei pentru aceste acţiuni a fost de 0,579 lei, respectiv cu 11% peste închiderea de joi.

Oltchim a repornit vineri încă două secţii, ajungând astfel la o capacitate de producţie de 30%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 98.000 de lei, valoare de peste trei ori sub rulajul de joi, de 304.000 de lei.

Titlurile firmei Electroprecizia Săcele (ELZY) au consemnat primul rulaj din piaţă, de 20.000 de lei, iar preţul a avansat cu 1,29%, la 3,849 lei.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, în contextul pregătirilor administraţiei prezidenţiale americane pentru negocieri în Congres referitoare la adoptarea unor măsuri care să oprească activarea automată de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe anul următor.