Bursa a închis în creştere cu 0,62%; acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 4,3%

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere cu 0,62%, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au rămas în atenţia jucătorilor pe parcursul zilei şi au urcat cu 4,3% după ce piaţa a aflat de propunerea de distribuire a unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezerve.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 15:22
Bursa a închis în creştere cu 0,62%; acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 4,3%

Investitorii au vizat titlurile SIF Muntenia încă din primele minute ale şedinţei bursiere. În primele minute de tranzacţionare, cotaţia acestor acţiuni a atins un maxim de 0,8 lei, fiind cu 7,8% peste ultimul preţ de luni. Ulterior, traiectoria acţiunilor s-a schimbat, astfel că la închiderea pieţei, acţiunile erau cotate la 0,774 lei.

Operaţiunile cu aceste titluri au însumat aproape 800.000 lei.

Acţionarii au reacţionat la anunţul privind distribuirea de noi dividende, după ce la precedenta şedinţă AGA, din aprilie, unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pentru anul trecut, varianta iniţială fiind de 65,3 milioane lei.

Acţionarii sunt convocaţi la 6 iulie, când acţionarilor le va fi prezentat un nou program de administrare şi un buget de venituri şi cheltuieli rectificat pentru acest an.

„Rămâne de văzut însa dacă aceasţă situaţia va crea un precedent şi în cazul celorlalte SIF-uri”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,91% peste închiderea de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,56%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua cu 0,5% peste nivelul de referinţă.

„Incertitudinea creată la nivel internaţional odată cu rezultatele alegerilor din Grecia şi Franta continuă să ţină în şah pieţele financiare gloabale, investitorii fiind indecişi în ceea ce priveşte viitorul economic al Europei. Aceasta situaţie creează nervozitate în piaţă şi a dus la o creştere substanţiala a volatilităţii indicilor, semn ca pieţele reacţionează la fiecare ştire şi sunt foarte sensibile la măsurile care vor fi adoptate de către noii lideri politici”, a afirmat Mureşian.

Mureşian spune că mişcările pieţelor internaţionale se resimt şi pe plan local.

„Chiar dacă pe tot parcursul zilei de astăzi (marţi, n.r) a existat o discrepanţă între evoluţia indicilor locali şi a celor europeni, putem pune această diferenţă pe faptul că în sedinţa de luni pieţele globale şi-au revenit puternic după închiderea pieţei local”, a spus directorul Intercapital.

Mureşian afirmă că investitorii au încercat să se axeze pe acţiuni noi, precum Biofarm, Amonil sau Petrom, care până acum nu au fost în vizorul lor.

„Faptul că în acestă perioadă, atât la nivel european, cât şi în plan local asistăm la un transfer al puterii către noi lideri, care au o altă viziune şi alte planuri, nu putea să rămână fără repercursiuni în rândul investitorilor, aceştia încercând să anticipeze dacă noile măsuri vor avea un impact puternic asupra stabilităţii economice sau vor duce la însănătoşirea economiilor”, a mai spus Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu transferuri de 5,1 milioane lei, iar ultimele tranzacţii s-au operat la 0,556 lei, în creştere cu 0,27%.

Rulajul pieţei de acţiuni a fost de 18,1 milioane lei ( 4,1 milioane euro), de peste două ori mai redus faţă de valoarea transferurilor din sesiunea de luni, de 39 milioane lei (8,8 milioane euro).

Rulaje peste un milion de lei au fost consemnate şi pentru acţiunile SIF Oltenia (2,3 milioane lei), Transgaz (2 milioane lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Moldova (1,4 milioane lei) şi Transelectrica (1,1 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 129.000 lei (29.000 euro), sub rulajul de la finalul sesiunii de luni, de 195.000 de lei.

Pieţele europene afişau pierderi la închiderea pieţei locale, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile în scădere, din cauza dificultăţilor din Grecia de formare a unui guvern după alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...