Bursa a închis în creştere cu 0,75%, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,75%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste jumătate din lichiditate.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 14:27
Bursa a închis în creştere cu 0,75%, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP

Jucătorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 16,69 milioane lei (3,75 milioane euro), în creştere faţă de nivelul înregistrat vineri, de 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

Astfel, transferuri de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Şedinţa de tranzacţionare de luni a confirmat, din prisma tranzacţiilor, ritmul de vară din ultima perioadă, sentimentul fiind în general pozitiv, având în vedere evoluţia indicilor globali de la finalul săptămânii trecute şi debutul acesteia. Rulajul scăzut poate fi argumentat şi prin anticiparea ofertei primare pentru compania Nuclearelectrica, detaliile finale ale ofertei urmând să fie anunţate cel mai probabil în următoarele zile”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Aproape 60% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 9,47 milioane lei. Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a urcat cu 1,05%, la 0,628 lei.

Rulajul total al Bursei a fost susţinut şi de două transferuri deal cu acţiunile BRD, în valoare cumulată de 2,78 milioane lei. Schimburile au fost perfectate la 7,5 lei, în stagnare faţă de cotaţia de vineri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,64%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,48 % peste nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,68%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,84% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,86%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 158.000 de lei, faţă de 522.000 de lei în şedinţa de vineri.

Potrivit analistului Tradeville, lichiditatea de la BVB ar putea fi revitalizată de startul perioadei de raportări financiare pentru trimestrul al doilea, Alcoa fiind prima companie din indicele Dow Jones Industrial Average care îşi va prezenta datele, după închiderea sedinţei de tranzacţionare.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2,4%, iar piaţa din Statele Unite a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de luni.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...