Bursa a închis în scădere cu 1%, acţiunile Azomureş au rămas pe creştere

Bursa de la Bucureşti a închis prima şedinţă a săptămânii în scădere cu 1,06%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi, iar acţiunile Azomureş (AZO) au rămas pe creştere, cu 2,55%, după ce Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea combinatului de către Ameropa.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 15:42
Bursa a închis în scădere cu 1%, acţiunile Azomureş au rămas pe creştere

Astfel, la finalul zilei titlurile combinatului chimic erau cotate la 1,81 lei, cu 2,55% peste referinţă, iar tranzacţiile cumulau 1,52 milioane lei. Acţiunile au fost tranzacţionate la un maxim de 1,9 lei, cotaţie cu 7,6% peste nivelul de vineri.

Prin cumpărarea Azomureş, compania elveţiană Ameropa va prelua de la investitorii turci care deţin combinatul din Târgu Mureş şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM). Azomureş deţine 90,42% din acţiunile Chimpex.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,74% sub închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut cu 0,74%. Indicele arată evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Cele mai vizibile scăderi, de 1,37% şi, respectiv, 1,27% au fost consemnate de acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât luni cu 0,93%. Indicele include primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au schimbat în total acţiuni de 23,3 milioane lei (5,3 milioane de euro), cu o treime sub lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro).

„Volumele scăzute sunt un semn al incertitudinii, investitorii aflându-se în aşteptare. De altfel, nici pieţele externe nu au avut evoluţii spectaculoase, cu scăderi reduse pe parcursul zilei. Principala dilemă a investitorilor, din această săptămână, va fi dacă este oportună marcarea profiturilor, pentru acţiunile cu randament ridicat a dividendului, sau păstrarea lor pe termen mai lung pentru a încasa dividende”, a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK).

Rulajul era acoperit în proporţie de 45% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei). Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5815 lei, preţ în scădere cu 0,94%.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate trei transferuri cu titluri de stat cu maturitate în martie 2014, pentru suma de 24,66 milioane lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 5%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 460.000 de lei. Titlurile şi-au continuat corecţia începută vineri, după ce joi au crescut cu 7%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii speculatori care aşteptau publicarea anunţului de privatizare a combinatului chimic.

Anunţul a fost publicat cu puţin înainte de finalul şedinţei bursiere de joi, iar în sesiunile de vineri şi luni preţul a scăzut cumulat cu 10,8%.

Potrivit unui document oficial obţinut de MEDIAFAX, privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intenţionează să transforme datoriile combinatului către AVAS în acţiuni de pe poziţie de forţă faţă de acţionarii minoritari, urmând să decidă că operaţiunea nu mai trebuie validată şi de AGA.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari dacă aceştia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine participaţiile actuale.

Documentul citat relevă că pentru privatizarea Oltchim şi-au exprimat interesul companiile TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (România) şi PCC (Germania), în prezent acţionar minoritar la combinatul din Vâlcea.

Titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat în scădere cu 2,37%, la 16,5 lei, în a patra zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei. În primele patru zile ale ofertei, investitorii au subscris 5,26% din ofertă, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei.

Pe piaţa Rasdaq, transferurile cumulau 1,08 milioane lei, uşor peste lichiditatea de vineri, de 974.000 de lei.

Acţiunile firmei Ceramica Iaşi (CERE) au fost şi luni cele mai lichide, cu operaţiuni de 943.000 de lei, iar preţul a stahnat, la 0,74 lei.

Marile burse europene au afişat de asemenea scăderi în sesiunea de luni, însă acestea au fost mai reduse decât cele de la Bucureşti. Totodată, acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de luni în scădere, sugerând că piaţa americană ar putea intra într-un proces de corecţie, după ce s-a apropiat de maximul ultimilor patru ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...