BVB închide în urcare cu 0,23%. Transferurile deal cu BRD şi SIF Muntenia susţin piaţa

Bursa a închis în urcare cu 0,23%, iar lichiditatea a fost asigurată miercuri în proporţie de 60% de un transfer deal cu 0,18% din acţiunile BRD (10,8 milioane lei) şi de unul cu 1,89% cu acţiunile SIF Muntenia (11,56 milioane lei).
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 15:44
BVB închide în urcare cu 0,23%. Transferurile deal cu BRD şi SIF Muntenia susţin piaţa

„A fost o şedinţă de tranzacţionare anostă la BVB, în care investitorii au acţionat cu încetinitorul. Până la ora 15:00 se tranzacţionaseră sub un milion de acţiuni Fondul Proprietatea, în aşteptarea ştirilor de la Tribunal în legătura cu decizia privind intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Chiar dacă era de aşteptat ca procesul tehnic de intrare în insolvenţă să meargă mai departe, o parte dintre cei care nu au vândut ieri (marţi, n.r) au aşteptat confirmarea de azi pentru a vinde, iar preţul a atins un minim de 0,452 lei. Şocul restructurării neortodoxe a Hidroelectrica a fost absorbit însă în mare parte marţi, atunci când Fondul Poprietatea a pierdut 5 procente”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

Acţiunile au scăzut puternic în şedinţa precedentă, după ce Fondul a anunţat că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România.

Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, deschiderea procedurii, iar după acest anunţ jucătorii au arătat un interes deosebit la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea. Astfel, operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea s-au ridicat la 5,8 milioane lei, iar ultimul transfer a fost perfectat la 0,461 lei, în scădere cu 0,43%.

Cotaţia minimă, de 0,452 lei/unitate, a fost atinsă în jurul orei 15:30, reprezentând o scădere cu 2,37% sub referinţă.

Operaţiunile totale cu acţiunile de la BVB au cumulat 36,91 milioane lei (8,27 milioane euro), sumă cu 35% mai mare decât valoarea totală a tranzacţiilor de marţi, de 27,22 milioane lei (6,1 milioane euro).

Tranzacţia deal cu 1,89% din acţiunile SIF Muntenia a fost încheiată la un preţ de 0,754 lei, cu 1,21% peste referinţă.

Transferul negociat cu 0,18% din acţiunile BRD a fost realizat la preţul de 8,68 lei, cu 0,93% peste referinţă. Pe piaţa principală, titlurile băncii au închis sesiunea la 8,7 lei, în creştere cu 1,16%, iar transferurile însumau 458.000 de lei.

Un alt rulaj important a fost raprtat şi pentru acţiunile Erste Bank (EBS), de 4,17 miioane lei. Interesul investitorilor pentru titluri băncii austriece a fost vizibil încă de la începutul sesiunii, iar preţul se situa la 63,5 lei (14,22 euro) la finalul zilei, în creştere cu 1,28%.

Potrivit trader-ului de la Swiss Capital, volumul mare de tranzacţionare cu acţiunile Erste Bank a fost generat de un vânzător de talie mare, care a preferat să-i ofere celui care i-a fost contraparte la Bucureşti un preţ mai mic cu cel puţin 1% decât cel de la Viena.

Piaţa principală de tranzacţionare a titlurilor băncii austriece este bursa de la Viena. La finalul şedinţei de la Bucureşti, pe piaţa din Austria acţiunile Erste se tranzacţionau la 14,33 euro.

Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au închis în creştere în medie cu 0,11%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi FP plasau indicele BET-FI cu 0,42% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Cotaţiile acţiunilor companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,81% faţă de nivelul de marţi.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat unde un avans de 0,24%.

Investitorii au realizat un transfer deal şi cu acţiunile OMV Petrom (SNP), în valoare de 750.000 lei. Cele 2 milioane de titluri au fost cedate la un preţ de 0,375 lei, similar cu cel de la închiderea de marţi.

„Pe plan extern pieţele de acţiuni au mers tot cu paşi mici şi aşteaptă cel puţin un semnal «pro-stimulus» din partea Fed miercuri seară. Chiar dacă revenirea din ultimele săptamâni de pe piaţa americană a anticipat un astfel de semnal, raliul mai poate continua câteva procente. Însă, în cazul în care Fed-ul nu va spune nimic, vom vedea o ieşire agresivă a speculatorilor, care nu vor mai avea unde să vândă acţiunile cumpărate în săptămânile trecute”, a precizat Constantinescu.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, piaţa de la Paris era în scădere uşoară, în timp ce pieţele de la Londra şi Frankfurt urcau uşor, susţinute de speranţele în noi măsuri de relansare a economiei americane de către Fed.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...