Bursa a rămas pe creştere foarte uşoară în prima parte a şedinţei

Bursa a crescut cu 0,18% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă liniştită şi unde lichiditatea a fost asigurată în principal de tranzacţiile cu acţiunile celor cinci SIF-uri, cu titlurile Fondului Proprietatea şi cu acţiunile Transgaz.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 11:17
Bursa a rămas pe creştere foarte uşoară în prima parte a şedinţei

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile SIF-urilor şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), deşi aceste acţiuni s-au corectat uşor. Cele mai vizibile scăderi, de peste 1%, au fost consemnate în prima oră de titlurile SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania, însă corecţiile au venit după ce aceste acţiuni au urcat miercuri cu peste 4%.

La ora 13:00, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Muntenia (SIF4) erau singurele în creştere de la această categorie, cu 0,14% şi, respectiv, cu 0,27%. În acelaşi timp, titlurile celorlalte trei SIF-uri înregistrau scăderi de 0,08% – 0,69%, iar acţiunile Fondului Proprietatea coborau cu 0,37%.

Astfel, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era cu 0,25% sub nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,09%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, stagna la nivelul din şedinţa precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,59%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,1 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu puţin sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Transferurile cu acţiunile celor cinci SIF-uri (3,7 milioane lei, din care trei deal-uri în sumă de 1,1 milioane lei), cu titlurile Fondului Proprietatea (1,1 milioane lei) şi cu acţiunile Transgaz (1,2 milioane lei) au asigurat 84% din lichiditatea pieţei.

Titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat rulaje între 184.000 de lei şi 1,8 milioane lei, iar acţiunile SIF Moldova au înregistrat cel mai redus rulaj, de doar 30.000 de lei.

Acţiunile Artego (ARTE) au urcat cu 15% pentru a doua zi consecutiv şi au ajuns la 7,6 lei, pe un rulaj de 103.000 de lei. Astfel, în şedinţele de miercuri şi joi titlurile Artego au urcat cumulat cu peste 32%, în cadrul unor tranzacţii prin care au fost transferate acţiuni reprezentând 0,38% din capitalul social al firmei, pentru 267.000 de lei.

Creşterea vine pe fondul achiziţiilor realizate de firma Electroargeş (ELGS), controlată indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu. Electroargeş deţine deja 10% din acţiunile producătorului de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a prezentat miercuri un plan pentru achiziţia de active financiare în valoare de 45 miliarde dolari lunar, cu scopul de a stimula creşterea economiei. Pieţele au fost influenţate şi de avertismentul preşedintelui Fed, Ben Bernanke, că intervenţiile băncii centrale nu pot compensa impactul negativ al reducerilor de cheltuieli şi majorărilor de taxe care se vor activa automat anul următor în cazul în care politicienii amenicani nu ajung la un acord pentru măsuri mai bune de diminuare a deficitului bugetar.

Pieţele au fost influenţate şi de acordul la care au ajuns joi dimineaţă miniştrii de Finanţe din UE pentru un prag de 30 de miliarde euro în privinţa băncilor care ar urma să intre sub supravegherea Băncii Centrale Europene. Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc joi pentru a discuta despre Grecia şi Cipru, iar liderii europeni încep un summit de două zile la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...