Bursa a recuperat scăderea uşoară, pe o lichiditate redusă

Bursa a recuperat integral scăderea uşoară de la deschidere, iar la mijlocul şedinţei de marţi indicele general BET-C era în stagnare, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost de doar 4,9 milioane lei.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 10:50
Bursa a recuperat scăderea uşoară, pe o lichiditate redusă

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, iar cu puţin înaintate de ora 12:00 a fost atins punctul minim al primei părţi a zilei. La acel moment, indicele general al Bursei BET-C era cu 0,43% sub închiderea de vineri.

Ulterior, piaţa a început să revină uşor, astfel că la mijlocul şedinţei, indicele general era la un nivel similar celui de la finalul şedinţei precedente.

Variaţii nesemnificative înregistrau şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Indicele BET era în scădere cu numai 0,04%, iar BET-NG avansa cu 0,08%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 0,15% sub nivelul de vineri. Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) sunt suspendate de miercuri de la tranzacţionare pentru derularea AGA şi informarea investitorilor cu privire la hotărârile acţionarilor luate joi.

Societatea nu a transmis încă un raport prin care să prezinte deciziile AGA.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, a respins în AGA aprobarea bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El cere administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut.

La ora 13:12, indicele extins al Bursei, BET-XT era în stagnare. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 4,9 milioane lei (1,1 milione euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 2,3 milioane lei (530.000 de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,4 milioane lei şi, respectiv, 1,1 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat 52% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile FP a fost realizată la 0,563 lei, preţ în scădere cu 0,53%, iar cotaţia acţiunilor SIF Transilvania a crescut cu 0,29%, la 0,7 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în cu până la 1%. Bursele sunt susţinute de publicarea unor date peste aşteptări privind încrederea investitorilor în economia Germaniei, care a crescut în aprilie pentru a cincea lună consecutiv.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...