Bursa a revenit pe creştere uşoară, iar titlurile FP au continuat să salveze rulajul

Bursa de la Bucureşti a revenit pe verde după prima oră a şedinţei, recuplându-se la evoluţia pieţelor externe, şi a avansat cu 0,6% în prima parte a zilei, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure cea mai mare parte a rulajului.
Economica.net - vin, 03 aug. 2012, 11:00
Bursa a revenit pe creştere uşoară, iar titlurile FP au continuat să salveze rulajul

Piaţa a recuperat, astfel, aproape întreaga corecţie de joi, când a coborât cu 0,7%, vizibil mai puţin decât bursele vest-europene, care au scăzut cu până la 2,7%. Pieţele au coborât joi după ce declaraţiile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, au dezamăgit investitorii care aşteptau măsuri cu impact puternic pentru susţinerea economiei europene şi combaterea crizei datoriilor.

Pieţele mature din Europa s-au întors pe verde la debutul şedinţei de vineri, iar revenirea a fost urmată mai încet de bursa de la Bucureşti.

Spre deosebire de cursul de schimb, bursa nu a fost afectată de informaţia potrivit căreia Curtea Constituţională a amânat până în 12 septembrie anunţarea unei decizii privind referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale. De altfel, investitorii nu au reacţionat vizibil nici la suspendarea lui Băsescu sau la rezultatele votului referendumului.

Titlurile SIF-urilor şi acţiunile Fondului Proprietatea au fost printre primele care au revenit vineri pe verde, iar la mijlocul şedinţei plasau indicele BET-FI cu 0,73% peste nivelul de la finalul zilei anterioare.

La ora 13:05, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,84%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,8% peste nivelul din şedinţa precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-BK avansa cu 0,68%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,43%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), sumă de peste două ori sub rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 17,3 milioane lei (3,7 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurată în proporţie de 75% de un deal cu 0,18% din titlurile Fondului Proprietatea, de 13 milioane lei (2,8 milioane euro).

Cu transferuri în valoare cumulată de 5,6 milioane lei, acţiunile Fondului Proprietatea au acoperit 72% din rulajul pieţei din prima parte a şedinţei de vineri. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,523 lei, preţ în creştere cu 0,58%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,5%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...