Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,27% la deschiderea şedinţei de marţi, decuplându-se pentru scurt timp de linia burselor vest-europene, însă recuperarea uşoară a venit pe un rulaj asigurat de tranzacţii cu doar un sfert din acţiunile companiilor listate.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 08:54
Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă pe un rulaj redus

Piaţa locală a scăzut luni cu 1,02%, urmând linia impregnată burselor internaţionale de introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru, într-o piaţă ceva mai animată doar în prima parte a zilei.

În primele minute de tranzacţionare de marţi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,3%, iar indicele BET-NG a crescut cu 1,12%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat la nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

La ora 10:16, indicele extins BET-XT a fost cu 0,24% peste nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK a fost pe creştere cu 0,3%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri cu acţiuni emise doar de un sfert din companiile listate. Operaţiunile au însumat numai 572.000 de lei (130.000 de euro), valoare de aproape cinci ori sub rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 2,6 milioane lei (592.000 de euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Transgaz (TGN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 304.000 de lei şi, respectiv, de 110.000 de lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, aproape trei sferturi din lichiditatea pieţei.

Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile SIF Oltenia a fost realizată la 1,515 lei, preţ similar ultimei cotaţii de luni, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,46%, la 220 lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au consemnat cea mai vizibilă variaţie din piaţă, urcând cu 2,88%, la 13,94 lei. Evoluţia a venit în cadrul a şapte transferuri în valoare cumulată de aproape 14.000 de lei.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de marţi în scădere cu până la 0,4%, continuând să fie influenţate de situaţia din Cipru.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...