Bursa a scăzut cu 0,5% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,5% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de peste trei ori mai mare şi asigurat în proporţie de 74% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 11:45
Bursa a scăzut cu 0,5% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP şi OMV Petrom

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, deşi bursele vest-europene au debutat pe creştere uşoară. La fel ca în precedentele şedinţei atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,37%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,41% sub închiderea de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu numai 0,09%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,7%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu doar 0,15%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 2,2 milioane lei (482.000 de euro).

Peste 70% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom, de 4,3 milioane lei şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizată o tranzacţie negociată de 2,8 milioane lei, iar cu acţiunile OMV Petrom au fost realizate două deal-uri în valoare cumulată de 830.000 de lei.

Deal-ul cu acţiuni Fondul Proprietatea a fost realizat la un preţ cu 0,47% peste ultima cotaţie de marţi, iar pe piaţa principală preţul a avansat cu 0,28%, la 0,539 lei.

Tranzacţiile negociate cu titlurile companiei energetice au fost efectuate la preţul de 0,415 lei, cu 0,72% sub închiderea şedinţei precedente. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile OMV Petrom realizată pe piaţa principală a fost la 0,414 lei, preţ în scădere cu 0,96%.
Petrom a anunţat înaintea deschiderii şedinţei bursiere rezultatele financiare pentru primele nouă luni din acest an. Grupul Petrom a înregistrat un profit net de 2,892 miliarde lei (652 milioane euro), în scădere cu 1% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, iar vânzările au avansat cu 18%, la 19,185 miliarde lei (4,327 miliarde euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%. Pieţele au fost pe verde încă de la deschidere, după ce Barack Obama a fost reales preşedinte al SUA. Investitorii se aşteaptă ca Obama să continue politicile monetare de stimulare a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...