Bursa a scăzut cu 0,5% în prima parte a zilei. Acţiunile Transgaz au continuat să crească uşor

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,53% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz (TGN) au continuat să crească uşor, cu 0,2%, apropiindu-se de pragul de 200 lei/titlu, în a patra zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 10:47
Bursa a scăzut cu 0,5% în prima parte a zilei. Acţiunile Transgaz au continuat să crească uşor

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse, la fel ca în precedentele şedinţe. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau acţiuni emise de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,46%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,25% sub şedinţa anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,32%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,16% peste nivelul de luni. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Transgaz au crescut cu 0,2%, fiind cotate la 199,4 lei. Aceste titluri au început să revină uşor încă de luni, după ce în precedentele două şedinţe preţul a scăzut cumulat cu 8,2%.

Corecţia de joi şi vineri a fost influenţată de estimările investitorilor ca preţul la care statul va vinde 15% din acţiunile companiei va fi sub cotaţia de la bursă, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vânzare din partea celor care vor încerca să marcheze din profit dacă preţul de pe bursă va fi mai mare decât cel la care ei au cumpărat titlurile în ofertă.

Preţul de marţi de la bursă este cu 16,6% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 13,3% sub cotaţia maximă din ofertă.

În şedinţa de marţi au fost realizate doar 10 tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de aproape 14.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au stagnat la preţul de 0,64 lei, rămânând în apropierea cotaţiilor din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile de marţi cu acţiunile FP au cumulat doar 748.000 de lei.

Preţul de marţi este cu 1,46% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Cotaţia maximă istorică atinsă de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare cu 35% sub rulajul din prima parte a şedinţei de luni, de 11,4 milioane lei (2,6 milione euro). Aproape două treimi din lichiditatea de marţi fost asigurată de patru deal-uri cu 0,17% din titluri Băncii Transilvania, de 4,6 milioane lei.

Tranzacţiile negociate au fost realizate la preţul de 1,425 lei/acţiune, cu doar 0,07% peste închiderea de luni de pe piaţa principală şi, totodată, similar celui la care luni au fost transferate, tot printr-un deal, 0,08% din acţiunile băncii, pentru 2,1 milioane lei.

Pe piaţa principală, titlurile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,28%, la 1,42 lei, pe al treilea rulaj de la bursă, de 404.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
Consumatorii au trimis peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, în 2020 şi până în prezent, din ...
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă ...