Bursa a scăzut cu 0,5%, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Moldova

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,55%, într-o piaţă liniştită şi în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Moldova (SIF2) au asigurat mai mult de jumătate din rulajul de doar 11,5 milioane lei.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 15:24
Bursa a scăzut cu 0,5%, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Moldova

Piaţa a debutat pe creştere foarte uşoară, însă după prima jumătate de oră a trecut pe roşu, unde a fluctuat foarte uşor până la închidere.

„Starea de amorţeală care marchează piaţă în această perioadă este determinată de indecizia investitorilor. Incertitudinile acestora sunt de înţeles având în vedere că majoritatea acţiunilor importante sunt la preţuri aproape de maxime şi, în acelaşi timp, pieţele internaţionale evoluează incert, cu o tendinţă uşor mai pronunţată spre scădere. În această situaţie, şi în speranţa că lucrurile vor căpăta o întorsătură favorabilă, investitorii preferă să rămână în aşteptare şi să nu efectueze tranzacţii importante. Dacă nu vom vedea în perioada imediat următoare un semnal clar, care să aibă puterea să ducă piaţa într-o direcţie, cred că starea actuală se va prelungi până aproape de finalul anului”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Brokerul se aşteaptă ca spre finalul anului bursele externe şi piaţa locală să intre pe o linie ascendentă, aşa cum se întâmplă de obicei în apropierea Crăciunului.

„În varianta contrară, a unor corecţii pe pieţele internaţionale, cred că ne putem aştepta ca şi acţiunile de pe piaţa autohtonă să intre pe o traiectorie asemănătoare cu întârziere şi cu o amploare mult mai mare. Totodată, în acest scenariu pesimist, ne putem aştepta şi la o creştere substanţială a volatilităţii preţurilor din cauza nervozităţii investitorilor”, a adăugat Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,62%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,75% sub închiderea de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,52%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat cu 0,92% sub nivelul de vineri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare cu mult sub şedinţa precedentă, când bursa a atins cel mai ridicat rulaj din ultimii aproape doi ani, de 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro). Lichiditatea de vineri a fost însă asigurată în proporţie de 97% de tranzacţii negociate cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea şi alte patru deal-uri cu titluri SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania, în valoare cumulată de aproape 299 milioane lei (66,2 milioane euro).

Aproape 56% din lichiditatea de luni a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (2,2 milioane lei) şi SIF Moldova (4,2 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua în scădere cu 0,74%, la preţul de 0,5335 lei.

Cea mai mare parte din rulajul titlurilor SIF Moldova a fost reprezentat de un deal, în valoare de 3,2 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la 1,365 lei, preţ cu 0,37% peste închiderea de vineri, iar pe piaţa principală, cotaţia a stagnat la 1,36 lei.

Titlurile Transgaz (TGN) au crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 204,15 lei, pe un rulaj de doar 118.000 de lei. În primele minute, cotaţia a scăzut cu aproape 1,5% după publicarea rezultatelor financiare, însă apoi titlurile au revenit uşor.

Compania a consemnat un profit net în scădere cu 24%, la 215,2 milioane lei (48,5 milioane euro), şi o cifră de afaceri în creştere cu numai 0,5%, la 945,5 milioane lei (213,3 milioane euro).

„Lipsa unei reacţii vizibile a investitorilor la raportările financiare trimestriale prezentate de companii în această perioadă poate fi explicată prin caracterul speculativ al investitorilor. Aceştia anticipau o parte dintre rezultate şi, astfel, au ridicat sau dus în jos preţurile înaintea publicării raportărilor, iar reacţia în piaţă este vizibilă numai dacă rezultatele depăşesc estimările”, a mai spus Mureşian.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de numai 134.000 de lei, sumă cu mult sub rulajul de vineri, de 1 milion de lei. Valoarea de vineri a fost asigurată în proporţie de 94% de un deal cu 0,95% din acţiunile Prospecţiuni (PRSN), de 956.000 de lei.

În şedinţa de luni, acţiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 26.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,37%, la 0,1358 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert, în aşteptarea întâlnirii miniştrilor Finanţelor din zona euro după ce parlamentul grec a aprobat bugetul pentru anul viitor, care aduce noi măsuri de austeritate. Bursele de la Frankfurt şi Londra au vansat cu până la 0,3%, iar piaţa de la Paris este în scădere cu aproape 0,2%.

Şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că troica creditorilor internaţionali a transmis un raport pozitiv privind Grecia, însă miniştrii de Finanţe din zona euro, care se reunesc pentru a discuta situaţia Atenei, nu vor lua luni o decizie asupra următoarei tranşe de împrumut.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...