1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

News

Bursa a scăzut cu 0,6% în prima parte a şedinţei, în linie cu pieţele vest-europene

 Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a scăzut cu 0,58% în prima parte a zilei, înregistrând prima corecţie după 13 şedinţe consecutive de creştere, însă volumele de tranzacţionare au scăzut faţă de precedentele două sesiuni.

07 ian, 2013 | Mediafax

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, scăzând uşor după ce în precedetele 13 şedinţe indicele general BET-C a urcat cu peste 13%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,72%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,85% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,55%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,09%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a situat cu 1,11% sub nivelul de vineri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,7 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare de peste patru ori mai mică decât rulajul din prima jumătate parte a şedinţei de vineri, de 39,1 milioane lei (8,8 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,5 milioane lei şi, respectiv, de 824.000 de lei. Aceste titluri au asigurat peste 60% din lichiditatea bursei. Titlurile FP au scăzut cu 0,76%, la 0,5855 lei, iar acţiunile băncii au coborât cu 0,46%, la 8,66 lei.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 2,09%, la 13,6 lei, corectându-se uşor după ce în precedentele trei şedinţe au urcat cu aproape 21%. Evoluţia din precedentele sesiuni a fost susţinută de anunţul că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) şi pentru serviciul de sistem (cu 6,8%).

În precedetele 13 şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu 13,3%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 14,9%.

Creşteri vizibile au fost înregistrate în şedinţele de joi şi vineri, primele din acest an, zile în care BET-C a urcat cumulat cu 5,4%, iar BET a crescut cu 6%. Totodată, volumele de tranzacţionare au crescut semnificativ în aceste şedinţe, rulajul pieţei de acţiuni ajungând la 31 milioane lei şi, respectiv, la 56,4 milioane lei.

Evoluţia pieţei locale din ultimele două şedinţe a fost susţinută pe de o parte de unele intrări de bani noi în piaţă, precum şi de optimismul investitorilor de pe bursele externe, după ce Congresul american a ajuns la un acord pentru evitarea activării automate la începutul acestui an a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în scădere cu până la 0,5%, pe fondul temerilor investitorilor că negocierile din Congresul SUA privind bugetul şi plafonul datoriei de stat nu vor rezulta într-o reducere suficient de rapidă a deficitului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO