Bursa a scăzut cu 0,78%, într-o piaţă dominată de transferuri deal

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,78% în şedinţa de vineri, într-o piaţă unde tranzacţiile deal au acoperit puţin peste jumătate din rulajul total, de 37,11 milioane lei ( 8,47 milioane de euro).
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 15:23
Bursa a scăzut cu 0,78%, într-o piaţă dominată de transferuri deal

Tranzacţiilor negociate au fost realizate cu acţiunile BRD (10,23 milioane lei), OMV Petrom (5,33 milioane lei), Transgaz (2,05 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,31 milioane lei) şi Antibiotice Iaşi (232.000 lei).

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât vineri cu 1,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a închis cu 1,1% sub nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a pierdut 0,96% faţă de referinţă.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK au scăzut cu 1,13% şi, respectiv, cu 0,87%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

„Variaţiile majore ale indicilor internaţionali creează în rândul investitorilor locali o stare de incertitudine. În condiţiile în care acţiunile locale nu au răspuns într-un ton negativ la scăderile indicilor globali, corecţiile actuale fiind mai degrabă catalogate ca marginale, putem crede că în momentul de faţă investitorii îşi regândesc strategia, iar la primul semnal clar vor acţiona rapid. Fie că vorbim de un semnal pozitv, fie că va fi unul negativ, cred că vom vedea o reacţie rapidă şi de impact în piaţă”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El spune că aşteptările pentru perioada următoare sunt pesimiste, indicii arătând că urmează o posibilă zonă de corecţie.

Tranzacţiile negociate cu titlurile BRD au fost perfectate la un preţ de 8,05 lei, în scădere cu 1,23% faţă de referinţă. Pe piaţa principală, acşiunile au închis sesiunea la 8 lei, în scădere cu 1,84%.

Ultimul deal cu acţiunile OMV Petrom a fost realizate la 0,415 lei, preţ cu 1% sub închiderea de joi. Pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom au închis la o cotaţie de 0,414 lei, cu 1,24% sub nivelul de referinţă.

Transferul deal cu acţiunile Transgaz a fost efectuat la preţul de 205 lei, cu 0,97% sub referinţă, iar cel cu titlurile FP a fost încheiat la o cotaţie de 0,655 lei, în scădere cu 0,23%.

Pe piaţa principală, cele mai lichide au fost acţiunile Erste Bank, cu operaţiuni de 6,9 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea s-au clasat pe locul secund, cu tranzacţii de 4,7 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 301.000 de lei, valoare dublă faţă de lichiditatea de joi, de 152.000 de lei.

Bursele europene consemnau, de asemenea, scăderi la finalul şedinţei de la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...