Bursa a scăzut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, în timp ce acţiunile Transgaz au crescut cu 1,5%

Bursa de la Bucureşti s-a deculpat de evoluţia burselor europene şi a scăzut cu 0,67% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, reuşind să se menţină aproape de pragul de 200 lei/titlu, în a treia zi a ofertei de vânzare a 15% din acţiunile companiei.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 11:09
Bursa a scăzut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, în timp ce acţiunile Transgaz au crescut cu 1,5%

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse, la fel ca în precedentele şedinţe. Astfel la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de un sfert dintre companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,9%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,46% sub şedinţa anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,74%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,73%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu doar 0,09% sub nivelul de vineri. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Transgaz au crescut cu 1,53% în prima parte a şedinţei, fiind cotate la 199 lei. Recuperarea uşoară vine după ce în precedentele două şedinţe, preţul a scăzut cumulat cu 8,2%.

Corecţia din precedentele două şedinţe a fost influenţată de estimările investitorilor ca preţul la care statul va vinde 15% din acţiunile companiei va fi sub cotaţia de la bursă, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vânzare din partea investitorilor care vor încerca să marcheze din profit dacă preţul de pe bursă va fi mai mare decât cel la care ei au cumpărat titlurile în ofertă.

Preţul de la bursă este cu 16,4% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 13,5% sub cotaţia maximă din ofertă.

În şedinţa de luni au fost realizate 26 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de aproape 34.000 de lei.

La preţuri în creştere uşoară au fost transferate şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu 0,16%, la 0,638 lei, şi au rămas în apropierea cotaţiilor din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile de luni cu aceste titluri au depăşit cu puţin 2 milioane lei.
Preţul de la mijlocul şedinţei de luni este cu 1,77% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul din perioada similară a şedinţei anterioare, de 4,6 milioane lei (1 milion de euro).

Aproape două treimi din lichiditatae pieţei a fost asigurată de cinci deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (4,8 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu titluri Banca Transilvania (2,1 milioane lei).

Deal-urile cu acţiunile SIF Moldova (SIF2) au fost realizate în decurs de 9 minute la preţul de 1,5 lei, cu 0,2% peste cotaţia anterioară şi, totodată, uşor peste preţul de la momentul respectiv din piaţa principală. Totodată, deal-urile vin după ce vineri acţionarii au ales membrii Consiliului de Administraţie, printre noii administratori figurând preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, şi au decis distribuirea unui dividend mai mare faţă de cel propus de foştii administratori.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF, Costel Ceocea, şi vicepreşedintele CA şi directorul general adjunct, Claudiu Doroş, au primit, totodată, câte un nou mandat la conducerea societăţii de investiţii financiare.

La mijlocul şedinţei, pe piaţa principală titlurile SIF Moldova au fost cotate la 1,493 lei, preţ în scădere cu 0,27%. Operaţiunile au cumulat 284.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au avansat cu cel mult 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...