Bursa a scăzut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,69% în prima parte a şedinţei de joi, contrar evoluţiei burselor europene, într-o piaţă în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a rămas axată pe doar câteva acţiuni, iar rulajul a fost redus.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 10:23
Bursa a scăzut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,87% sub închiderea şedinţei de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,41%.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) sunt suspendate de miercuri, 11 aprilie, de la tranzacţionare pentru derularea AGA şi informarea investitorilor cu privire la hotărârile acţionarilor luate joia trecută, 12 aprilie.

SIF Muntenia va prezenta cel mai târziu vineri, 20 aprilie, deciziile AGA, întrucât preşedintele de şedinţă şi secretarii AGA analizează argumentele legale privind interpretarea unor voturi exprimate prin corespondenţă care pot schimba rezultatul votului, potrivit unei adrese transmisă miercuri, 18 aprilie, de preşedintele de şedinţă şi al Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor, Marian Dinu.

La ora 13:00, indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu 0,45%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu puţin sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7 milioane lei ( 1,6 milioane euro). Operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea, titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi ale SIF Oltenia (SIF5) au asigurat 70% din lichiditatea pieţei.

Titlurile FP au fost cele mai lichide, cu tranzacţii de 2,9 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,98%, la 0,557 lei.

Acţiunile BVB au înregistrat un rulaj de 1,1 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile SIF Oltenia au cumulat 724.000 de lei. Acţiunile Bursei au crescut cu 0,64%, la 33 lei, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu 0,15%, la 1,3 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene avansau cu până la 1%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau creşteri cuprinse între 0,1% şi 1,6%. Pieţele au reacţionat pozitiv după ce Spania a reuşit să îşi asigure finanţarea vizată şi gradul de suprasubscriere a fost ridicat. În cadrul licitaţiei, randamentele obligaţiunilor spaniole au crescut uşor pentru titlurile de maturitate mai îndelungată faţă de o licitaţie similară din ianuarie, însă au fost uşor sub cotaţiile de pe pieţele secundare înregistrate înaintea operaţiunii.

Investitorii urmăresc de asemenea, joi, o emisiune de obligaţiuni pregătită de Franţa, prin care statul vrea să atragă între 8 şi 9 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...