Bursa a scăzut cu 0,8%. Lichiditatea a continuat să fie redusă

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,83%, mai lent decât bursele europene, după doar o zi de creştere, însă cei mai mulţi investitori au continuat să lipsească de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost de numai 12,8 milioane lei.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 14:13
Bursa a scăzut cu 0,8%. Lichiditatea a continuat să fie redusă

În primele minute piaţa a scăzut cu 0,8% şi a fluctuat nesemnificativ la acest nivel până la ora 12:00, când a început să recupereze lent corecţia. După ora 12:30 indicele general BET-C a trecut foarte uşor pe verde, iar după ora 14:30 s-a întors pe scădere.

„O explicaţie pentru corelarea mai slabă cu pieţele externe poate fi găsită în faptul că scăderile puternice din ultimele două săptămâni au împins majoritatea blue-chips-urilor (acţiunilor lichide – n.r.) în zona unor suporturi destul de puternice”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,05%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,91% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,16%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,98%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Azomureş (AZO) au avansat cu 7,11%, la 2,185 lei, după anunţul ofertei de preluare în care noul acţionar majoritar, traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding, propune un preţ cu aproape 9% peste cotaţia precedentă de la bursă. Ameropa vrea să preia 24,12% din acţiunile combinatului chimic, pentru 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro), şi a prezentat un preţ de 2,22 lei/acţiune.

La mijlocul şedinţei, titlurile Azomureş consemnau al doilea rulaj din piaţă, de 2,5 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,8 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul şedinţei precedente, de numai 9,1 milioane lei (2 milioane euro). Bursa a consemnat marţi cea mai redusă lichiditate din 13 aprilie.

„Diminuarea semnificativă la nivelul volumelor din ultimele două zile vine ca un efect de bază al scăderii de 14,4% a indicelui BET pe parcursul a nouă şedinţe consecutive. Scăderea a afectat apetitul la risc al investitorilor, care va continua să rămână la cote scăzute atâta timp cât planează incertitudinea pe pieţele mature”, a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,8%, la 0,49 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,8%, din cauza neîncrederii investitorilor în capacitatea liderilor UE de a înregistra progrese notabile în combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri.

Totodată, temerile jucătorilor că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro s-au amplificat după ce premierul elen Lucas Papademos a declarat miercuri, într-un interviu, că Grecia nu are altă soluţie decât să respecte programul de austeritate, sau să iasă din uniunea monetară.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...